Redactie
Redactie Inspiratie 27 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Rijksmuseum brengt eigen kookboek uit (met 130 recepten!)

Een nieuwe musthave voor op de koffietafel: het kookboek van het Rijksmuseum. In dit prachtige boek staan vijftig typisch Nederlandse ingrediënten, van A tot Z (aardappel tot zeewier), centraal in 130 recepten.

Tekst: Joyce Bielderman

Naast verhalen en traditionele recepten lieten vijftig topchefs en meesterpatissiers uit het hele land zich inspireren tot een eigen recept. Naast de 130 recepten vind je 900 afbeeldingen uit de collectie van het Rijksmuseum in dit prachtige boek.

Traditionele en moderne recepten

Op initiatief van Wim Pijbes stelde Jonah Freud, culinair journaliste en eigenaar van De Kookboekenhandel in Amsterdam, het Rijksmuseum kookboek samen. Bij vijftig ingrediënten die de Nederlandse keuken definiëren verzamelde zij een origineel én een modern gerecht.

Ze nodigde vijftig Nederlandse koks en patissiers uit een eigen recept te vervaardigen, geïnspireerd op één van de ingrediënten. Onder hen bekenden als Robert Kranenborg en Jonnie Boer, maar ook jonge aanstormende chefs als Jim de Jong en Benny Blisto. RIJKS chef Joris Bijdendijk koos voor een visrecept op basis van harder.

“Ik had voor veel ingrediënten meteen een naam in gedachten”, vertelt Jonah. “Wat ik ook belangrijk vond is dat de koks en patissiers samen goed verspreid zitten over Nederland: van oost naar west en van noord naar zuid. Dit is helemaal gelukt.”

Culinaire historie in beeld

Irma Boom ontwierp het kookboek. Zij liet het op een door haar samengesteld papiersoort drukken dat doet denken aan bakpapier. Voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum die getuigen van Nederlands rijke culinaire historie en de vooraanstaande rol van eten en drinken in de kunst, vormen de basis voor de ruim 900 afbeeldingen.

Van fruit, zuivel en vis op stillevens tot bestek, serviesstukken en keukens uit de beroemde poppenhuizen; zo trekt de canon van de Nederlandse keuken voorbij en laat zowel de culinaire als ook de kunstliefhebber op een verrassende manier kijken naar gerechten die hij al jaren kent.

Het boek is overigens niet alleen voor culinaire en kunstliefhebbers in Nederland. In september 2016 verschijnt namelijk de Engelstalige uitgave. “Erg belangrijk”, aldus Jonah. “Het was zelfs vooraf de opdracht voor alle chefs en patissiers om de recepten zo makkelijk te maken dat ze ook door de gemiddelde Amerikaan en Chinees kunnen worden klaargemaakt. Een echt kookboek dus.”

Het boek is nu in het Nederlands te koop voor € 45,-.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.