Redactie
Redactie Inspiratie 28 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Het verschil tussen maïskip, Bressekip en Poulet Noir

Het kippetje uit het rotissoir is sinds een paar jaar weer razend populair geworden. Restaurant Rijsel verdiende er een 9,5 mee in het Parool en zaken als Rotisserie en Van ‘t Spit zitten elke dag rammend vol. Maar wat is precies het verschil tussen mais-, Bresse- en zwarte kip? 

Maiskip

Maiskip is in Nederland misschien wel de bekendste soort. Het merendeel van de voeding van deze vogels bestaat – logisch – voornamelijk uit maïs. Hierdoor kleuren de huid en het vlees geel, maar het heeft amper effect op de smaak.

Daarbij zegt het niets over hoe de kippen zijn behandeld, hoe ze leven en of ze überhaupt wel buitenlucht zien.

Meer weten over maiskip? De Keuringsdienst van Waarde maakte er een interessante aflevering over.

Poulet Noir

Een vogel met zo’n mysterieuze naam als Poulet Noir, moet wel bijzonder zijn. Deze zogenaamde zwarte kip heeft niet alleen zwarte veren, maar ook gitzwarte poten.

De zwarte kippetjes (het vlees is is wel gewoon wit) krijgen meer ruimte dan de standaard plofkip (vrije uitloop) en de voeding bestaat voor driekwart uit granen (de rest is ook plantaardig). Dit resulteert in stevig maar sappig, en bovenal smaakvol vlees.

Poulet Noir is een stuk prijziger dan zijn ‘gewone’ broertjes, maar dat is het dubbel en dwars waard. Verkrijgbaar bij slagers, poeliers en Directly From, en te herkennen aan een speciaal label.

Bressekip

Doe je nog een stapje verder, dan kom je bij de Bressekip. De Bresse is een ras uit de gelijknamige regio in het Midden-Oosten van Frankrijk, en was het eerste dier dat in Frankrijk een naambescherming (Appellation d’origine contrôlée, AOC) ontving. Dit betekent dat de kippen voedsel krijgen van een bepaalde kwaliteit en een minimum hoeveelheid leefruimte.

Door de AOC kun je wel stellen dat dit ras staat voor kwaliteit (mals en smaakvol vlees) en luxe, met een bijbehorend (flink) prijskaartje. Bressekip is ook te herkennen aan een vignet en bevat een rode kam, witte veren en blauwe poten, met daaraan een ring met de naam van de fokker.

Je koopt de Bresse bij de betere poelier, slager of online bij Directly From.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.