Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 6 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze bar in Londen serveert Espresso Martini-pancakes

Stel je dit voor: een stapel luchtige American pancakes, met de smaken van een Espresso Martini (cocktail). Dan is je eerste vraag toch: waar kan ik dit krijgen en wanneer? Juist, dachten wij ook. The Book Club, een bar in Londen, bedacht deze Espresso Martini-pancakes.

Mocht je je nog even afvragen wat een Espresso Martini ook alweer is: een cocktail van wodka met koffie en koffielikeur. Een creatie die we mede te danken hebben aan Kate Moss (écht waar).

The Book Club, een bar in de Londense wijk Shoreditch, serveert deze cocktail uiteraard. Los daarvan bedachten ze ook een gerecht geïnspireerd op dit drankje.

espresso martini-pancakes
Bron: The Book Club

Espresso Martini-pancakes

Hun Espresso Martini-pancakes smaken namelijk precies zoals de cocktail. Je krijgt een hoge stapel luchtige American pancakes voor je neus, met lagen Kahluá-room (een koffielikeur) ertussen. Er gaat nog een boel cacao overheen én de stapel wordt opgediend in een saus van espresso en wodka.

Wat ook niet mag ontbreken: de drie koffieboontjes on top, net als bij de klassieke cocktail.

espresso martini cocktail garneren

Pannenkoekendag

Je zou zeggen: daar gaat een run op ontstaan. Toch heeft de bar ervoor gekozen om het gerecht slechts één dag te serveren. Op 13 februari gaat het gebeuren, want dan viert Engeland vastendag, of in de volksmond: pannenkoekendag.

Dat zit zo: vastendag luidt de periode in tot Pasen, waarin de Britten 40 dagen lang vasten. Om verse ingrediënten als eieren en melk op te maken, ging men massaal pannenkoeken bakken. Daarmee werd de 13e februari algauw omgedoopt tot pancake day.

Espresso Martini pannenkoeken

Trek gekregen? Zo maak je ze zelf

The Book Club serveert de pancakes op 13 februari tussen 09:00 en 22:00 uur. Ben je in de buurt, ga dan even langs aan 100-106 Leonard Street. Ben je niet in de buurt en slaak je nu een vloek omdat je Espresso Martini-pancakes wil en wel nu, dan kun je zelf aan de slag.

Gebruik een goed basisrecept voor American pancakes, zoals deze. Voeg, wanneer je de melk bij het beslag doet, ook 4 eetlepels espresso toe.

Maak los van de pancakes ook deze koffiesaus, waaraan je een scheutje wodka toevoegt. Maak de Kahlúa-room door slagroom lobbig te kloppen met 4 eetlepels van de koffielikeur.

Giet een laagje espresso-wodka saus op een bordje en stapel de pancakes op met de room ertussen. Bestrooi met cacaopoeder en garneer met 3 koffieboontjes.

espresso martini-pancakes

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.