Redactie
Redactie Inspiratie 25 feb 2014
Leestijd: 4 minuten

Eindelijk uitgelegd: de bekendste Mexicaanse gerechten

Sinds de Amerikanen delen van Mexico hebben overgenomen is het een beetje de mist ingegaan met het Mexicaanse eten. Ach ja, de mist in willen we het ook weer niet noemen, maar laten we zeggen: er is een totaal nieuwe keuken ontstaan: Tex-Mex.

Hierbij zijn Mexicaanse gerechten dusdanig veranderd en getransformeerd naar de Amerikaanse smaak. Een goed voorbeeld hiervan is chili con carne. De gerechten hebben vaak nog steeds dezelfde naam, maar zijn eigenlijk compleet anders dan in het land van herkomst. Of er zijn nieuwe gerechten bedacht met een Spaanse naam.

Ook in Nederland noemen wij de Tex-Mex gerechten ‘Mexicaans eten’ en in de Mexicaanse restaurants in Nederland zie je vaak geen Mexicanen in de keuken. We geven graag een overzicht van een aantal gerechten die veranderd zijn en wat hun eigenlijke oorsprong is.

Taco’s

In Nederland denken we dat taco’s de harde tacoschelpen verpakt in de kartonnen doosjes zijn, vaak gevuld met gehakt, paprika, tomaat en maïs. Die arme Mexicanen zouden in tranen uitbarsten als ze erachter kwamen! De daadwerkelijke taco’s zijn wat wij hier eigenlijk wraps noemen.

Taco’s zijn dus tortilla’s, van bloem of van maïs, die worden gevuld. Dit kan met van alles! De vulling varieert van biefstuk tot aardappelen, maar bijna nooit gehakt. Echter zijn de tortilla’s wat kleiner dan de wraps die wij kennen.

Tortilla’s

Tortilla’s zijn de ‘wraps waarmee veel gerechten in Mexico gemaakt worden. Oorspronkelijk bestaan ze uit maïsmeel, maar tegenwoordig worden er ook evenveel bloemtortilla’s gegeten.

Nu worden de tortilla’s machinaal gemaakt, maar vroeger (en soms nog steeds) worden ze gebakken op een tortillera (een gietijzeren apparaat). De zelfgemaakte tortilla’s zijn dikker dan die uit de fabriek en men zegt dat deze altijd beter smaken.

Bron: Flick

Tostada’s

De tacoschelpen die we hier kennen zijn in Mexio eigenlijk tostada’s. Dit zijn geroosterde of gefrituurde tortilla’s. Ooit werd dit gerecht bedacht om oude tortilla’s die taai waren geworden alsnog te kunnen gebruiken.

Ook tostada’s kunnen met allerlei ingrediënten belegd worden. In Nederland vullen we ze met gehakt, maar gehakt dient in Mexico vooral als vulling voor bijvoorbeeld paprika’s of een kalkoen.

Nacho’s

Nacho’s is eigenlijk ook een gerecht uit de Tex-Mex keuken en bestaan niet in Mexico. (Nacho is daar een mannennaam, en een afkorting voor de naam Ignacio, zoals wij Kees van Cornelis hebben).

Nacho’s zijn zoals velen denken ook niet de chips, maar de snack die met deze chips wordt gemaakt. Het zijn dus tortillachips bedekt met vlees, kaas, jalapeños, crème fraîche of zure room, of varianten daarop.

Totopos

Totopos is de naam voor tortillachips. Totopos worden gemaakt van tortilla’s en daar worden dan kleine stukken van gesneden.

Eigenlijk mag het ook alleen Totopo genoemd worden als het uit de streek Oaxaca komt, waar het ooit is bedacht.

Sopes

Sopes zijn ook gemaakt van maïsmeel en kennen we hier eigenlijk niet. Het is een soort pannenkoekje maar dan wat dikker en kleiner. Deze worden eigenlijk altijd gegeten met bonen. Sopes worden soms ook gemaakt van zwart maïsmeel (ja, dat bestaat ook).

Bron: Flickr

Flauta’s

Flauta’s komen een beetje in de buurt van wat wij taco’s noemen. Het zijn gefrituurde maistortilla’s, gevuld met geplukt rundvlees of geplukte kip. Verder worden deze gegeten met crème fraîche of zure room, salsa, kaas en sla. Echter zijn de flauta’s opgerold (flauta betekent fluit) en zien ze er dus eigenlijk totaal anders uit!

Quesadilla’s

Quesadilla’s kennen we allemaal wel en daar is gelukkig niets aan veranderd! Een tortilla met gesmolten kaas. Heerlijk! In Mexico worden ze vaak gefrituurd, wat ze extra crispy maakt. Traditioneel wordt het alleen met kaas belegd (queso betekent kaas) maar tegenwoordig zijn er, ook in Mexico, vele varianten.

Burrito’s

Burrito’s zijn eigenlijk bijna hetzelfde als taco’s. Tortilla’s gevuld met bonen en vlees, meestal kip of gehakt. Burrito’s worden wel altijd met bloemtortilla’s bereid en zijn in Mexico een delicatesse.

Opvallend is dat vaak wordt gedacht dat burrito’s in de oven met een lading saus en kaas worden gegaard, maar dat zijn dan weer enchilada’s. Daarnaast wordt er meestal maar één van geserveerd, aangezien ze best wel groot zijn.

Fajita’s

Ook een gerecht uit de Tex-Mex keuken en niet oorspronkelijk uit Mexico. In een fajita zit altijd gegrild vlees, dit kan kip of rund zijn. Vervolgens wordt het samen met gegrilde paprika en ui in een tortilla (bloem of maïs) gedaan.

Tegenwoordig wordt er veel gevarieerd met het gerecht en worden er ook garnalen of varkensvlees in verwerkt. Bij de fajita’s zit vaak crème fraîche of zure room, guacamole, pico de gallo (mengsel van tomaat, ui en koriander), salsa en kaas.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.