Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 23 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Navarin: een ouderwets lekker Frans stoofpotje met lam

Navarin kun je omschrijven als een stoofpotje of een ragout, afkomstig uit Frankrijk. Voluit zeggen de Fransen navarin d’agneau, want het wordt gemaakt met lamsvlees, waarvoor agneau het Franse woord is.

Lentegevoel

Zodra de lente aanklopt, gooien de Fransen de Boeuf Bourguignon en andere zware stoofpotten de deur uit en staan er pannetjes met navarin te pruttelen op Franse fornuizen. Het is dus een wat lichtere stoof, bedoeld om de lente te vieren.

Dat typische lentegevoel krijg je door het lamsvlees, maar ook door toevoeging van lentegroenten. Zo’n lente-achtige versie noemen de Fransen ook wel navarin printanier. Naar klassiek recept gaan er ook aardappelen in en groene kruiden (bouquet garni).

Je kunt ook variëren met wortel, sperziebonen, doperwten en bonen. Van oudsher wordt navarin ook veel gemaakt met meiraapjes. Er bestaan zelfs versies van de stoof waarvoor vis wordt gebruikt. Toch blijft de variant met lamsvlees klassiek.

navarin

Lamsnek

Chef Rachel Khoo maakt in onderstaande video een versie van navarin printanier waarvoor ze lamsnek gebruikt; een heel mooi deel van het dier. Het werkt goed in de stoof, omdat het bot en een beetje vet zorgen voor een mooie, rijke bouillon.

Je kunt ook andere delen van het schaap of het lam gebruiken. Het meest geschikt zijn schouder, de hals en het borststuk.

Laat maar lekker pruttelen

Andere fijne recepten voor navarin: deze versie van Martha Stewart met tomaat & rozemarijn. Of dit recept van Dagelijkse Kost. Daarin gaat ondermeer lamsschouder, rode wijn, een kaneelstokje en courgette.

De stoofpot moet gemiddeld 1,5 à twee uur opstaan, afhankelijk van het recept dat je gebruikt. Ideaal voor in het weekend, als je toch thuis aan het rommelen bent. Laat maar lekker pruttelen, die handel.

Serveer er eventueel nog wat stokbrood en een lik Dijon-mosterd bij voor het ultieme Franse gevoel. Of laat de aardappelen weg en ga voor couscous. Santé.

navarin

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.