Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 6 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom je Nadiya Hussain moet (leren) kennen

Ze wordt ook wel de vrouwelijke Jamie Oliver genoemd: de Britse Nadiya Hussain. In ieder geval is ze in eigen land minstens zo populair als haar collega. Dat heeft ze ondermeer te danken aan haar deelname aan The Great British Bake Off (wat ze won!) en haar populaire kookprogramma’s op Netflix. Culy legt je uit waarom wij smoorverliefd zijn op deze culinaire heldin.

Op Instagram wordt ze gevolgd door iedereen van Yotam Ottolenghi tot aan Nigella Lawson. En da’s niet voor niets.

Nadiya won in 2015 het zesde seizoen van The Great British Bake Off (wat wij kennen als Heel Holland Bakt) en veroverde meteen de harten van de Engelse tv-kijkers. De meest geliefde winnaar van dat programma wordt ze wel genoemd.

Wie is Nadiya Hussain?

Ze is inmiddels niet meer weg te denken van de Britse buis en trok de aandacht met kookprogramma’s als Nadiya’s Time To Eat en Nadiya Bakes (beide van de BBC, in Nederland ook te zien op Netflix).

Ze schrijft een column voor The Times Magazine, won diverse awards (zo verscheen ze in 2017 op de lijst met meest invloedrijke personen in Groot-Britannië – hallo!), mocht de verjaardagtaart bakken voor Queen Elizabeth (hallo again!) en heeft in eigen land een hele rits boeken uitgebracht. In Nederland was er al eentje: Time to eat (‘rijke recepten voor drukke dagen’), maar pak je verlanglijstje er maar bij, want er komt nog een boek aan.

Nadiya Hussain
Bron: Chris Terry

Nadiya Bakt

Op 20 oktober verschijnt in Nederland haar nieuwste boek, ‘Nadiya Bakt‘. Koekjes, taarten, pasteien, broodjes, recepten uit haar Netflix-serie Nadiya Bakes: je vindt het er allemaal in terug. Pulled chicken donuts, thee-ramisu met zomerfruit, spanakopita, brioche: ben je al aan het watertanden?

Zelfs als je niet zo’n fan bent van het maken van taarten of koekjes, werkt het enthousiasme van Nadiya in dit boek aanstekelijk door. Bakken blijft immers haar ware liefde en dat merk je.

En dat terwijl ze uit een gezin komt met een moeder die de oven vooral gebruikte als opslag. Nadiya leerde zichzelf bakken aan de hand van kookboeken en YouTube video’s. Haar vader kan wél koken: hij was kok en eigenaar van een Indiaas restaurant.

Speech

Nadiya is daarnaast ook nog eens het voorbeeld van iemand die haar dromen najaagt. Ten tijde van haar deelname aan The Great British Bake Off was ze fulltime aan het moederen (ze heeft drie kinderen) en deed ze daarnaast een universitaire studie. Nadat ze het programma won, besloot ze vol voor een culinaire carrière te gaan.

In haar finalespeech – wat trouwens de best bekeken finale van TGBBO ooit was – zei ze: “I’m never gonna put boundaries on myself ever again. I’m never gonna say I can’t do it. I’m never gonna say ‘maybe’. I’m never gonna say, ‘I don’t think I can.’ I can and I will.” Kijkers thuis pinkten er een traantje bij weg.

Humor

Dat heeft ze dus waargemaakt. Nadiya’s recepten zijn toegankelijk, fris, kleurrijk en fun: eigenlijk precies zoals ze zelf ook overkomt. Wat wij nog het állerleukst vinden aan Nadiya (naast haar geweldige recepten), is haar humor. Kijkt u maar eens naar bovenstaande video (en praktisch elke video op YouTube waarin ze verschijnt).

Bovendien bracht ze ons op het idee om chips te verwerken in een omelet, voor een fritatta-achtige creatie (briljant!) en houdt ze een Instagram-account bij dat ons inspireert om bijzondere ingrediënten te gebruiken (zoals bananenschillen) en ons doet watertanden tegelijk.

Culy loves Nadiya, dat moge duidelijk zijn. Wij zouden zeggen: ga als de bliksem Nadiya Bakes kijken op Netflix. En houd dat boek alvast in de gaten.

Dit is waarom je Alison Roman moet leren kennen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.