Redactie
Redactie Inspiratie 31 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Mr. Vino’s 5 favoriete betaalbare zomerwijnen

Met de eerste tropische dag achter ons (en hopelijk niet de laatste), is het de hoogste tijd voor onze Mr. Vino om wat zonnige aandacht te besteden aan betaalbare zomerwijnen.

Voor mij is een zomerwijn een wijn die voldoet aan drie eenvoudige, doch cruciale criteria: fris, fruitig en frivool. En met name het laatste criterium speelt een doorslaggevende rol. Dat betekent immers: dartel, hups en meer dan een tikkeltje uitdagend/wulps.

Dat een wijn moet passen bij het eten, daarover schrijven we zeer regelmatig bij Culy. Maar een zomerwijn moet je vooral volop plezier geven als terras-metgezel. Ook de vijfde slok tovert als vanzelf een glimlach op je gezicht. Met dat in het achterhoofd kom ik tot mijn top-5, ingegeven door het druivenras. In willekeurige volgorde:

Grüner Veltliner

Een Oostenrijkse druif die qua smaak wat lijkt op een Sauvignon Blanc, maar dan wat spannender en minder droog. De Jumbo biedt een Grüner Veltliner 2015 aan voor € 5,99. Net ietsje lekkerder is de Domaine Wachau van de Hema voor 7 euro.

Verdejo

Toegegeven, de Verdejo druif is erg populair. En terecht, maar dit heeft een keerzijde: de kwaliteit is helaas niet overal even goed. De Sarria Verdejo die ik dronk van de Gall & Gall (voor € 5,99), kan ik van harte aanbevelen.

Pinot Gris

In plaats van een rosé, of in plaats van het traditionele duo Chardonnay en Sauvignon Blanc, raad ik aan om eens een Pinot Gris te ontkurken op een hoog zomerse dag.

Fris met een klein zoetje, fruitig met een beetje kruidigheid. En om het fris te houden eentje uit de Dolomieten, de streek Alto Adige. Italiaans dus; dus heet -ie Pinot Grigio (klinkt ook zwoel, toch?). Voor € 6,49 euro te koop bij Grapedistrict onder de naam Forte Alto Dolomiti.

Chenin Blanc

Oorspronkelijk uit de Loirestreek (Vouvray en omgeving). Ook veelvuldig gespot in Zuid-Afrika. En als we het bij die beide landen houden, dan geeft een Franse Chenin Blanc vaak een zuurtje in de smaak. Wat mij betreft een aangenaam zuurtje.

Maar ik heb gemerkt dat meer mensen de Zuid-Afrikaanse variant verkiezen (hier ‘Steen’ geheten) vanwege het feit dat de wijn wat sappiger is én wat makkelijker door drinkt tijdens warme dagen. Keuze te over, maar mijn betaalbare favoriet is de Lyngrove 2015 uit Stellenbosch. Te koop bij de Mitra voor nog geen 6 euro.

Viognier

Geen toeval dat deze druif in mijn top-5 staat. Ik schreef er al eerder over… Fris, zacht, rond. Anders dan anders. En… een smaak (én geur) die zich aangenaam nestelen in je geheugen. Omdat het zo prettig is om daaraan herinnerd te worden. Bijvoorbeeld de Casillero del Diablo Viognier van de Albert Heijn (voor € 6,69).

Wordt door de heren en dames wijninkopers van de AH omschreven als een wulpse wijn. Toeval?

Geniet van de zomerse dagen en van frisse, fruitige en frivole wijn. Met een wulpse afdronk. Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.