Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 2 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Alles over montaditos: Spaanse broodjes waarvan je er altijd te veel bestelt

Tapas is inmiddels een begrip dat tot ver buiten Spanje reikt. Pintxos, de kleine Baskische hapjes die je staand aan de bar eet, gaan tapas inmiddels achterna qua bekendheid. Maar ken je montaditos al? We vertellen je alles over deze Spaanse broodjes.

Kleine waarschuwing: je kunt straks nergens anders meer aan denken.

Move over pintxos en tapas: wij willen montaditos

Spanjaarden zijn er goed in: het verzinnen van de perfecte hap bij het drinken van een wijntje of biertje. Het is lastig om iemand te vinden die het niet kent: tapas zijn inmiddels in alle uithoeken van Nederland te vinden – de een wat beter uitgevoerd dan de ander.

En waar pintxos vast onderdeel zijn van de Spaanse cultuur – of in ieder geval in Baskenland, komt de term montaditos je misschien iets minder bekend voor. Tijd om daar verandering in te brengen.

Montaditos versus tapas

De naam montaditos komt hoogstwaarschijnlijk van het werkwoord ‘to mount’: samenstellen. Waar dat bij tapas vooral het geval is bij verschillende kleine gerecht, geldt het bij montaditos voor elke hap. Tapas eet je aan tafel, met bestek, waarbij elk gerecht eigen kenmerken heeft.

Montaditos zijn te herkennen een de basis: brood. En op dat (getoaste) brood ligt een samenstelling van typische Spaanse ingrediënten. Denk aan Spaanse kazen, hammen, chorizo, ansjovis en andere vissoorten, groenten en goede olijfolie.

Pintxos versus montaditos

We horen je denken: kennen we dat concept niet al van pintxos? Geen vreemde gedachte, aangezien beide happen Spaans zijn, bestaan uit samengestelde ingrediënten én vooral bedoeld zijn als begeleider van je drankje aan de bar.

Paar verschillen: waar pintxos brood kunnen bevatten, hoeft dat niet per se. Ook houden prikkertjes pinxos vrijwel altijd op de plaats, waar dat bij montaditos alleen het geval is in opgestapelde noodgevallen.

Maar misschien wel het belangrijkste verschil: pintxos komen oorspronkelijk uit het Baskenland; montaditos uit het zuiden van Spanje, namelijk uit Andalusië en omstreken.

Meer over de Spaanse keuken:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.