Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 6 mrt 2021
Leestijd: 1 minuut

Alles over Molukse koho koho: frisse salade van gerookte makreel en kokos

Restaurants De Librije en Daalder organiseerden onlangs een live kookworkshop die helemaal in het teken stond van de Molukse keuken. Daar proefde Culy’s Nancy een te gek Moluks gerecht: koho koho. Je begrijpt: daar moesten we meer van weten.

Koho koho (spreek uit als kocho kocho) is een traditionele Molukse salade van gerookte makreel. De dressing wordt gemaakt van flink wat geraspte kokos en citroen of limoen. Ook gaat er fijngesnipperde sjalot of ui door en voor wie wil ook wat taugé, fijngesneden selderij en chilipeper (of sambal).

Ta Toru: Molukse gerechten in een fris jasje en sublieme pandancocktails

Een lekker zuurtje

Voor de salade wordt de kokos eerst geroosterd in een droge koekenpan en daarna gemengd met de andere ingrediënten. Een goede koho koho hoort een lekker zuurtje te hebben van de citrus. Om de smaken extra goed te laten intrekken, kun je de salade tot het serveren in de koelkast bewaren.

De vissalade wordt meestal gegeten met warme pandanrijst of met (gefrituurde) cassave. Met zoete aardappel schijnt het ook een topcombi te zijn en wij kunnen ons wel voorstellen waarom.

Koho koho à la De Librije

Het inspireerde de chef van De Librije, Nelson Tanate, tot het maken van een soort ceviche in Molukse stijl. Een briljant idee, want we aten ons bord er bijna bij op.

De traditionele gerookte makreel werd vervangen door zeebaars – een lokaal gevangen vis – en rauw in plakjes opgediend, of nou ja, ‘gegaard’ in limoensap, zoals dat gaat bij ceviche.

De cassave werd erbij geserveerd in de vorm van chips, met een sambalmayo. Ga hier thuis mee experimenteren, zouden we je willen adviseren, want verdorie, wat lekker. Liever de traditionele koho koho maken? De Indo Mama heeft een lekker recept voor je.

Molukse koho koho
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy