Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 7 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over flambadou: de coolste bbq-tool voor pitmasters

Een tijd terug aten we bij Restaurant Wils in Amsterdam: dat fantastische restaurant waar Joris Bijdendijk op open vuur kookt. Één van de gerechten die we er kregen staat sindsdien nog steeds in onze smaakpapillen gegrift: de in rundervet gegaarde oesters. Het geheim van dat spectaculaire gerecht? De flambadou.

Vanuit ons tafeltje met zicht op de open keuken namen we waar hoe de bereiding daarvan in zijn werk ging. Grote oesters werden op het vuur overgoten met heet rundervet, dat uit een speciale trechter over de oesters werd gegoten. Daardoor kregen de oesters een fantastische barbecuesmaak. Fenomenaal was dat.

De flambadou: een gloeiend hete kegel

De officiële naam van die trechter is flambadou. De trechter wordt gemaakt van gietijzer en is bedoeld om te verhitten tot ‘ie gloeiend heet is (dat kan bijvoorbeeld door de flambadou rechtstreeks in de hete kolen van je barbecue te plaatsen).

In de grote opening aan de bovenkant van de flambadou kan na de verhitting vet (denk aan rundervet, beenmerg of boter) geplaatst worden. Door de hitte gaat dat vet branden en kun je het via de onderste opening van de trechter op andere ingrediënten (zoals vlees, vis of groenten) laten druppelen.

Het resultaat: een waanzinnig lekker vetje met een rokerig barbecue-aroma waarmee je heel wat gerechten een waanzinnige upgrade geeft. Bovendien is het van de flambadou afkomstige vet ook een manier om vlees op de barbecue mals te houden.

Zelf aan de slag met de flambadou

Hoewel de flambadou er op het eerste zicht misschien uitziet als een behoorlijk intimiderende tool, hoeft het dat niet perse te zijn. Neem natuurlijk altijd de handleiding door en doe het nodige om het veilig te houden.

Verder is het vooral ook een kwestie van lol hebben en van goede recepten gebruiken. Dit recept voor steak met beenmerg en chimichurri is er zo eentje. Wij zijn er behoorlijk zeker vandat we hier vannacht van gaan dromen.

Een flambadou is onder meer te koop in de webshop van Smokey Goodness

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.