Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 27 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Milhojas: het Spaanse antwoord op de tompouce

Aangezien de tompouce als cultureel erfgoed geldt voor Nederland, is het niet heel gek dat vrijwel elk land zo z’n eigen versie hierop heeft. Zo hebben ook de Spanjaarden hun eigen milhojas: en geloof ons, die wil je per direct verorberen.

Hoe kan het ook anders?

Milhojas: het Spaanse antwoord op de tompouce

We kunnen er een boek over schrijven: de tompouce. Maar omdat een online artikel beter past, lees je hier alles over dit geglazuurde gebak. Ook een discussie die bij milhojas van toepassing is: hoe eet je nou het beste een tompouce?

Spaans gebak

Veel landen hebben hun ‘eigen’ tompouce. Nou lijkt het alsof wij met de eer strijken, maar daar klopt natuurlijk helemaal niets van: net als de Spaanse milhojas hebben we de kunst wel degelijk afgekeken van andere landen. Zoals vaker geldt bij discussies over afkomst van gerechten, is dat ook hier het geval. Het schijnt dat het oorspronkelijk een dessert is uit Valencia, dat erna ook in Portugal populair werd en zich vervolgens richting Latijns-Amerika verspreidde.

Millefeuille

Milhojas betekent duizend lagen of letterlijk: duizendblad. En dat hebben we eerder gehoord: bij de Franse millefeuille. Laagjes zijn in beide gevallen flinterdunne laagjes bladerdeeg. Het effect bij het doorbijten is dan ook verslavend lekker: knisperend en krakend.

Milhojas

Waar wij onze tompouce gretig vullen met banketbakkersroom en aftoppen met een fikse laag al dan niet felgekleurd glazuur, heeft ieder land zijn eigen ingrediënten. Milhojas wisselen het deeg af met banketbakkersroom en (slag)room en toppen de boel – afhankelijk welke regio of Latijns land – af met dulce de leche, poedersuiker en soms fruit. De Spaanse versie kenmerkt zich door dunne lage bladerdeeg, maar met een hoop lagen afwisseling: meer hoogte dan in onze tompouce dus.

Dulce de leche

En waar dulce de leche op zit, daar zijn wij niet vies van. Deze superzoete en daarom o-zo lekkere substantie is gemaakt van gezoete gecondenseerde melk, vaak in combinatie met vanille. Het moge duidelijk zijn: dit wordt rennen richting de eerste de beste milhojas met dulce de leche.

Milhojas de manzana

En dat zou net zo goed milhojas de manzana kunnen zijn: een versie die je vaak tegenkomt, maar er dan weer niet helemaal op lijkt. Deze variant heeft appel in plaats van room als hoofdbestanddeel, maar nog steeds die duizend laagjes die zo ongelooflijk lekker zijn.

Meer over Spaanse zoetigheden:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.