Redactie
Redactie Recepten 10 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Een echt Spaans koffiedrankje: Barraquito (+ lactosevrije variant!)

Het einde van de zomer komt in zicht. Om toch in zomersferen te blijven, halen we het zonnetje gewoon in huis. En wel met een homemade Barraquito.

Deze Spaanse koffiespecialiteit wordt op de tropische terrasjes van Tenerife en La Palma geserveerd. Maar hij smaakt minstens zo goed als toetje of 4-uurtje op een herfstachtige dag in Nederland.

De Barraquito is een combinatie van een romig laagje gecondenseerde melk, een shot espresso, eventueel een shot Licor 43, opgeklopte melk, kaneel en limoenschil. Zo lekker! En dan die laagjes: zo mooi!

Culy-bezoeker en foodie Deborah Schoutema speurde voor ons het recept op. Hieronder lees je de traditionele bereidingswijze, maar ook een ‘clean version’:  lactosevrij, en zonder geraffineerde suiker en alcohol.

Zo maak je een Barraquito

Voor één zoete, Canarische Barraquito doe je eerst circa 200 ml volle melk in een melkopschuimer. Terwijl die druk bezig is je melk op te kloppen, kun jij koffie zetten. Begin daarna met het bouwen van de laagjes.

Om te beginnen een laagje gecondenseerde melk, vervolgens een laagje likeur. Snijd met een dunschiller een reepje van ongeveer 2 centimeter uit de limoenschil en leg ‘m er bovenop. Is de melk klaar? Schep dan 6 eetlepels van het schuim in je glas.

Daar overheen schenk je beheerst 100 ml warme melk. Sluit af met een shot koffie. Bestrooi je creatie royaal met kaneelpoeder, en decoreer haar eventueel met een kaneelstokje. Genieten maar!

Lactosevrije Barraquito

Voor deze suiker-, lactose- en alcoholvrije versie heb je iets meer geduld nodig. Ren dus een uur voor het serveren naar de keuken. Vul daar een steelpannetje met sojaroom, kokosolie en vanille-essence. Zet dit op het kleinste pitje en breng de boel op laag vuur aan de kook.

Zodra het begint te borrelen roer je de rijststroop erdoor. Blijf rustig doorroeren, tot er twaalf minuten voorbij zijn. Doof het vuur en laat het brouwsel met de deksel erop rusten. Een half uur later is een heerlijke basis voor je guilt-free Barraquito geboren.

Maak ‘m af met de stappen van de traditionele versie, maar dan met de ingrediëntenlijst van hierboven. Nét zo lekker, maar dan verantwoord.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.