Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 5 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

5 vragen aan Marleen Brouwer: ‘Soms moet je one of the guys zijn in dit vak’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… sterrenchef Marleen Brouwer.

Als je het woord ‘gedreven’ opzoekt in het woordenboek, zou het ons niet verbazen als je een foto van Marleen Brouwer tegenkomt. De chef, patissier en eigenaar van restaurant Noor* in Groningen timmert al een aantal jaar keihard aan de weg om haar strepen te verdienen en doet dat met groot succes.

Haar restaurant dat ze samen met partner Jeroen runt, kwam afgelopen juni binnen op plek 155 in de top 555 ‘Top Restaurants in Europe 2024’ en misschien heb je haar op tv voorbij zien komen in het programma ‘Restaurant van de Toekomst’, waarin de verduurzaming van de voedselketen onder de aandacht werd gebracht.

5 vragen aan Marleen Brouwer

1. Je bent ontzettend gedreven en competitief. Hoe vertalen deze eigenschappen zich bij jou naar de keuken?

Marleen: “Het belangrijkste is ervoor zorgen dat de kwaliteit constant hetzelfde blijft. Het werken in een keuken op dit niveau is topsport. Naast het feit dat ik zelf de focus moet houden om de kwaliteit hoog te houden, is het ook aan mij ervoor te zorgen dat het team ook scherp blijft. Dat doe ik door ze te blijven uitdagen waardoor ze dit werk fantastisch (blijven) vinden en er spanning in blijft.”

2. Wat eet je het liefst op een vrije dag?

“Op een vrije dag eet ik het liefst zo simpel mogelijk. Met een goede tosti maak je me altijd blij en ‘s avonds kook ik graag Hollandse pot: aardappelen, groenten en een stukje vlees of vis. Mijn partner Jeroen en ik hebben een zoon van 5 jaar oud. Daar proberen we gevarieerd voor te koken zodat hij genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.”

3. Je hebt je weleens hardop afgevraagd waar de vrouwelijke topchefs blijven in Nederland. Op wat voor manier ben je daarmee bezig met je eigen personeel?

“Tsja, vrouwen zijn schaars als het om de kokswereld gaat. Binnen ons bedrijf zijn we daar niet heel erg mee bezig; je wil gewoon goede mensen in je team hebben. Ik kan wel van de daken schreeuwen dat meer dames kok moeten worden, maar dat heeft denk ik weinig zin.

Als je dit werk wil doen, dan wéét je dat. Begrijp me niet verkeerd: het is een harde wereld. Als je dit vak ambieert heb je veel doorzettingsvermogen nodig en moet je one of the guys zijn. Soms ben ik ook wel een beetje klaar met dit onderwerp hoor. Het is eigenlijk heel simpel: je wil het of je wil het niet, net zoals iedere andere baan.”

4. Welk product vind je ondergewaardeerd in Nederland en zouden we meer moeten gebruiken?

“Pfoe, er zijn ongelofelijk veel groentes die ik zou kunnen noemen. Het eerste dat me te binnen schiet, is de knolselderij. Daar kun je ongelofelijk veel mee. In ons restaurant proberen we zo’n product recht in de spotlight te zetten in plaats van in de schaduw. Dat zou ik ook als tip willen meegeven: gebruik een product als de knolselderij als hoofdcomponent in plaats van het ergens doorheen te doen.”

5. Naar wie kijk je op culinair gebied het meeste op en waarom?

“Dat is makkelijk! Mijn grote voorbeeld blijft nog altijd Jonnie Boer. Dat was hij toen ik net begon op de koksopleiding en dat is hij tot op de dag van vandaag nog steeds. Hij is overigens niet alleen een voorbeeld in de gastronomie, maar ook in het ondernemen. Jonnie en (zijn vrouw red.) Thérèse zijn échte rasartiesten binnen hun vakgebied. Niet zo gek dat ze voor velen een groot voorbeeld zijn. Ooit hoop ik hun status te evenaren!”

Meet the chef: in gesprek met Jonnie Boer (De Librije***)

Meer interviews:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.