Smaakmakers met Kuniyoshi Ohtawara: “De smaak van Hollandse haring en Japanse pruim is mijn laatste ontdekking!”
In Smaakmakers zetten we mensen die hun leven laten leiden door smaak én die letterlijk smaak geven aan ons culinaire landschap, in de spotlights. Van lokale foodhelden tot culinaire creatievelingen: wij willen van ze weten waar ze graag eten, wat hun lievelingssaus is en wat er altijd in hun boodschappenmandje gaat. Wij zorgen voor de vragen, zij serveren de antwoorden. Met deze keer: Kuniyoshi Ohtawara
Kuniyoshi Ohtawara volgde geen rechte weg naar het koksvak. Als kind uit Tokyo droomde hij vooral van reizen, geïnspireerd door zijn nicht die de wereld rondreisde met ballet. Werken in de hotellerie werd een manier om Engels te leren én geld te sparen. Na een jaar in Australië belandde hij in Amsterdam, waar hij bij Sazanka teppanyakikok werd.
Bij Hokkai Kitchen, dat hij samen met Marinus Noordenbos opzette, staat Japans eten zoals gegrilde vis, sushi en sashimi centraal. Kuniyoshi vindt het heerlijk om gasten rechtstreeks te bedienen en nieuwe smaken uit te proberen, altijd met oog voor balans en versheid.
Zijn keuken is een plek waar traditie en creativiteit samenkomen, en waar hij zijn liefde voor Japanse smaken deelt met Nederlanders.
In deze nieuwe Smaakmakers vertelt Kuniyoshi wat hem inspireert, welke gerechten hij zelf graag eet en welke smaken hij nooit zal vergeten.
Smaakmakers met Kuniyoshi Ohtawara
Dit is mijn meest gebruikte keukentool :
“Sashimimes van Masamoto”
Mijn favoriete groentesoort is:
“Aubergine”
Deze kookles is me altijd bijgebleven:
“Respect the ingredient as the starting point of every creation.” van Chef Tomikawa van het Okura
Dit kook ik het liefst voor vrienden:
“Chawan mushi (Japanse hartige eipudding)”
Mijn favoriete gerecht uit de Japanse keuken is:
“Misosoep”
Voor dit dessert kun je Kuniyoshi Ohtawara wakker maken (
“IJs, als ik eenmaal begin, kan ik niet meer stoppen.”
Dit staat er op mijn culinaire bucketlist:
“Ik wil graag naar Zuid-Amerika om de lokale gerechten te proeven.”
Dit is mijn laatste ontdekking:
“Ultieme combinatie van Hollandse haring en Japanse pruim.”
Laatste land of stad waar ik qua eten écht van onder de indruk raakte:
“San Sebastián”
Dit is mijn eetmotto:
“Try everything!”
Dit product heb ik altijd in huis:
“Rijst”
Dit gerecht moet je volgens mij tenminste één keer in je leven geprobeerd hebben:
“Shishamo (gegrilde capelin van de BBQ), omdat het de ultieme BBQ-snack is die ik vroeger als kind at.”
Favoriete kookboek van Kuniyoshi Ohtawara
“On Food & Cooking – Harold McGee”
Dit was mijn lievelingseten tijdens mijn puberteit:
“Takoyaki”
Dit drink ik het liefst na een drukke dag:
“Bier”
Dit weten mensen niet over de Japanse keuken:
“Japanse mensen eten niet elke dag sushi!”
Meest onderschatte product of gerecht uit de Japanse keuken:
“Natto (gefermenteerde sojabonen)”
Favoriete plek voor een romantische avond:
“IJmuiderstrand ;)”
Mijn favoriete mayonnaismerk is:
“Kewpie”
Dit eet ik nooit meer:
“Zoute drop”
Deze snack neemt Kuniyoshi Ohtawara mee onderweg naar vakantie:
“Haribo-snoep”
Dit is mijn ultieme bestelling op een brakke dag:
“Kapsalon”
Favoriete noedelsoort en waarom:
“Ramen, vanwege alle verschillende umami-rijke soepen.”
Beste maaltijd ooit at ik op deze plek:
“Amakusa Island in Japan, de geboortestreek van mijn vrouw: one-day aged verse amberjack sashimi.”
Mijn favoriete snack is:
“Haring met ui en zuur”
Mijn ideale ontbijt ziet er als volgt uit:
“Misosoep en witte rijst met natto”
Dit eet ik als ik ziek ben:
“Geraspte appel”
Mijn lievelingssaus is:
“Sumiso (miso met zoete azijn)”
Naar deze chef kijk ik op (en waarom):
“Oshima-san (voormalig chef van Okura). Hij was een pionier die als eerste de authentieke Japanse keuken naar Nederland bracht en daarmee de ontwikkeling van de Japanse gastronomie hier in gang zette.”
Mijn ultieme culinaire bestemming is:
“Depachika , luxe Japanse delicatessenafdeling in grote warenhuizen.”
Dit ingrediënt vind ik overrated:
“Truffel”
Vanavond eet ik:
“Staffood: saucijsjes en patat”
De top 5 favoriete restaurants van Kuniyoshi Ohtawara
- Yamazato (Amsterdam)
- Rijsel (Amsterdam)
- Sushi Kano (Tokio)
- Café Caron (Amsterdam)
- Remouillage (Amsterdam)
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)