Griekse frietjes met tzatziki en feta uit Parga
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F07%2FSAM6814-2.jpg)
Dat ze in Griekenland wel raad weten met feta is natuurlijk geen geheim meer. Je krijgt er je salade zelden zonder een stukje heerlijke geiten- of schapenkaas. Wel verrassend is de frietvariant met feta, zoals ze die bijvoorbeeld in de leuke Griekse badplaats Parga goed weten klaar te maken.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F07%2FSAM6814.jpg)
Patates tiganites
‘Patates tiganites’ worden ze genoemd, de ‘Franse’ frietjes die de Grieken graag serveren. Maar dan natuurlijk wel op z’n Grieks, dus met feta erbij. De beroemde Griekse witte kaas kun je eroverheen kruimelen.
Dit heerlijke gerecht eet je natuurlijk bij voorkeur in Griekenland zelf, bijvoorbeeld in de pittoreske badplaats Parga. Deze vakantiebestemming ligt in de provincie Epirus op het vasteland en heeft het allemaal: een kasteel, een boulevard, smalle winkelstraatjes, veel groen, bergen, olijfbomen, mooie stranden en baaien. En het merendeel van wat je kunt eten in de badplaats is vers en lokaal: fruit, groenten, vlees, vis en natuurlijk kaas.
Geen vakantie naar Griekenland in het vooruitzicht, maar wel zin om de mediterrane vibe in je keuken te halen? Dan zit je met deze homemade Griekse frietjes goed!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F07%2FEpirus_Preveza_Parga-1.jpg)
Griekse friet met tzatziki en feta
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak eerst de tzatziki: Verwijder de zaadlijsten uit de komkommer. Rasp de komkommer en bestrooi met een flinke snuf zout en laat uitlekken in een vergiet of in een kommetje op wat keukenpapier.
Meng de uitgelekte komkommer met de yoghurt, olijfolie, fijngehakte knoflook en munt. Breng op smaak met citroensap en peper en zout.
Bak de friet in 25 à 30 minuten krokant en lichtbruin. Haal de friet uit de oven en verdeel de olijven, zongedroogde tomaat, gehakte peterselie en feta over de friet. Rasp de citroen over de frietjes en serveer er een paar partjes bij.
Proef af op peper en zout. Serveer samen met de tzatziki en voilà. Of beter gezegd: kalí órexi!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F07%2FSAM6814-2.jpg)