Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 27 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Alles over kouign-amann: het vetste, lekkerste én moeilijkste Franse zoete broodje

Dacht je dat een croissant al lekker boterig was, dan heb je nog nooit kouign-amann geprobeerd. Dit flaky gekaramelliseerde zoete gevaarte is wat je krijgt wanneer een croissant en een pot gezouten karamel een kind zouden krijgen: de hemel verpakt in een knap staaltje viennoiserie.

Proef dit.

Kouign-amann: het vetste en lekkerste exemplaar tussen de Franse viennoiserie

Ooit iemand gevonden die een vies gezicht trok bij het eten van karamel? Het is precies daarom onmogelijk om niet van kouign-amann te houden.

Nou zal je cholesterol hoogstwaarschijnlijk gaan steigeren bij dagelijkse inname, maar zo af en toe doet deze ronde Franse snack – of zeg maar gerust kunstig stukje patisserie – elke vorm van ellende je even vergeten.

Over kouign-amann

Dit gelamineerde stuk genot hebben we te danken aan een plaatsje in Bretagne genaamd Douarnenez. Toen een bakker daar in een mum van tijd door z’n cake-assortiment heen was, besloot hij van overgebleven brooddeeg, suiker en boter iets nieuws te creëren. Dat werd kouign (cake) amann (boter). En jawel: het werd een hit, en daar kunnen we niks anders dan zeer content mee zijn.

Ingrediënten

Ook al bestaat het uit enkel brooddeeg, suiker en boter, bij kouign (spreek uit: kwien) amann draait het om techniek. Door het te lamineren krijg je hetzelfde effect als bij bladerdeeg.

Met het grote verschil dat de grote hoeveelheden suiker ook nog eens voor een karamellisering van elk laagje zorgen. Belangrijk is dat alle ingrediënten van hoge kwaliteit zijn, de boter lichtgezouten is en dat er snel gehandeld wordt; de boel mag niet smelten voordat het de oven in gaat.

Aan de kouign-amann

Het zal je niet verbazen dat dit stukje geluk niet op elke hoek van de straat te verkrijgen is – althans, in Nederland dan. Alhoewel steeds meer bakkerijen de kouign-amman in het assortiment opnemen, hebben wij ‘m hier nog niet zó lekker gegeten als in Frankrijk.

Zo aten wij een onvergetelijk klassiek exemplaar bij Terroirs d’Avenir in Parijs (bovenstaand beeld zegt genoeg) en een versie met gember en sesamzaad en eentje met pecannoten bij Le Petit Grain (zie header).

Liever zelf aan de slag? Het niveau behalen van bovenstaande exemplaren zal een uitdaging worden, maar wij juichen elke poging toe. Bijvoorbeeld met dit stappenplan van Bon Appétit.

Meer aan de lamineer:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.