Redactie
Redactie Inspiratie 23 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

5 tips voor bakken met bladerdeeg

Bladerdeeg: we zijn er dol op. En omdat zelf bladerdeeg maken best een pittig klusje is, zijn we érg blij dat er tegenwoordig goed kant-en-klaar deeg in de koeling én vriezer wordt verkocht. Maar waar moet je op letten als je gaat bakken met bladerdeeg?

Bakken met bladerdeeg: tips

1. Laat het goed ontdooien

Als je met bladerdeeg uit de vriezer gaat werken, laat het dan goed ontdooien voordat je er mee aan de slag gaat. Zeker een langere plak bladerdeeg dat opgevouwen en ingevroren is, moet je eerst goed laten ontdooien voordat je het volledig uitrolt. Anders kan het deeg breken.

Met losse plakjes bladerdeeg heb je hier natuurlijk geen last van; deze zijn ook binnen no-time ontdooid.

hartige bladerdeegtaartjes met ricotta, tuinbonen en munt
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Laat het niet te lang op je aanrecht liggen

Je moet eventjes wachten totdat het bladerdeeg op temperatuur is (zeker als het uit de vriezer komt), maar wacht daarna ook niet te lang. Bladerdeeg wordt op kamertemperatuur ontzettend plakkerig en lastig om mee te werken.

Beter bewaar je het bladerdeeg in de koelkast totdat je het direct gaat gebruiken.

3. Gebruik bloem!

Je werkblad goed bestuiven met bloem is essentieel als je met bladerdeeg gaat werken. Een stuif bloem over je deegroller en eventueel nog wat over het deeg zelf is zeker aan te raden.

4. Bewerk het deeg niet te lang

Als je te lang het deeg uitrolt, verplaatst, vouwt en weer bij elkaar plakt, kan je bladerdeeg uiteindelijk in de oven taai en plat worden. En je wil natuurlijk dat het mooi dunne krokante laagjes vormt! Probeer het deeg dan ook niet te lang te ‘bewerken’.

5. Bak op de juiste temperatuur

Bladerdeeg heeft vaak een oventemperatuur van 180 of 200 graden nodig om mooi te rijzen en krokant te bakken. Bak je bladerdeeggebak dan ook niet op een te lage temperatuur. Wil je checken of je oven nog wel goed warm wordt? Lees dan onze tips hier.

Pulled pork burgertjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.