Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Inspiratie 23 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

4 x verrassende manieren om met speculaas te koken

Speculaas, wij krijgen er geen genoeg van. En hoewel wij het koekje graag oppeuzelen zoals ‘ie is, verwerken we ‘m ook wel eens in recepten. Want met deze kruidige koek kun je nog veel meer culinaire kanten op. 

Zo kun je speculaas óók gebruiken

1. Granola

Maak je ook altijd graag je eigen granola? Voeg dan de volgende keer eens speculaasbrokken toe, die zijn lekker crunchy. Perfect om de dag mee te beginnen dus! Toch liever kant-en-klare granola kopen? Dat komt goed uit, want bij de Albert Heijn hebben ze sinds kort krokante muesli met speculaassmaak.  

Granola met speculaas en witte chocolade voor Sinterklaas
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Speculaaskruimtopping

Broodkruim, chorizokruim, pindakruim en nu ook speculaaskruim! Verkruimel de speculaas daarvoor en gebruik hein een vijzel of keukenmachine en gebruik het kruim als topping bij verschillende gerechten. Bij wraps bijvoorbeeld, maar ook lekker bij in de oven geroosterde wortel of als topping bij een salade met brie en peer.

Speculaas biscoff salade
Bron: Lotus Biscoff

3. Als paneermeel

Wat als kruim-topping gebruikt kan worden, werkt ook als paneermeel. Gebruik ‘m bijvoorbeeld als jasje van je gefrituurde stukje kip. Of voeg wat verkruimelde speculaas toe aan je gehakt. De kruidige koek zorgt voor heerlijke smaken in het vlees. Maak je trouwens geen zorgen om de zoetigheid van de koek, zolang je ‘m maar tegengewicht geeft van zout en andere kruiden.

@caughtsnackin

Biscoff chicken donuts. You heard me right. 🤯🍗🍩 #trendtable #friedchicken #donuts #kitchenhacks

♬ Sunny Day – Ted Fresco

4. Boter

Door de boterkoning van TikTok mengen wij zowat alles door onze boter. Daarvoor kijken we vaak richting de hartige kant, maar zoetigheid werkt ook goed, zoals speculaas dus. Meng boter eens met speculaas en honing; superlekker op een geroosterd snee brood bij ‘t ontbijt of als topping voor je pancakes.

Meer met speculaas:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.