Redactie
Redactie Inspiratie 2 okt 2013
Leestijd: 2 minuten

Koken met bier

Wijn is al jaren een bekende smaakmaker in de keuken en ook wodka wordt regelmatig gebruikt. Maar wist je dat je ook heerlijk kunt koken met bier? We leggen het je graag even uit. 

Koken

Doordat bier wordt gemaakt van malt en hop, worden je gerechten net iets zoeter en krijgen de smaken meer diepte. Het is hierdoor het ideale product om ingrediënten mee af te blussen, te gebruiken door een stoof of soepen of sauzen mee te maken.

Net als bij wijn geldt dat door het bier te koken, de smaak alleen maar sterker wordt. Gebruik dan ook nooit bier dat je zelf niet zou drinken, want de kans dat je gerecht er lekkerder op wordt, is dan niet al te groot.

Verschillende smaken

Er zijn tal van verschillende soorten met ieder hun eigen smaak, samenstelling en natuurlijk alcoholpercentage, die allemaal weer een ander effect geven. Gebruik je lichte ingrediënten met een meer subtiele smaak? Ga dan voor een lichter biertje. Maar maak je een winterse stoof of soep met veel smaakvol vlees en kruiden? Gebruik dan gerust een wat donkerder biertje zoals bijvoorbeeld Guinness.

Zelf koken we soms ook met bier, en dan met name de meer bekende gerechten als een hele kip of door een stoofpot. Hierbij vervangen we meestal de wijn in het recept voor bier, of blussen we het eerder gebakken uitje ermee af.

Uiteraard zijn er nog veel meer verschillende toepassingen, want wat dacht je van een vegetarische chili? De bekende ‘Welsh rarebit’? Of als glaze voor een mooi gebraad? Dit zijn een paar van onze favoriete recepten:

– Tempura asperges met bier

– In bier gepocheerde worstjes

Gemarineerde kip met bier en kaneel

– In bier gestoomde mosseltjes

– In bier gestoofde varkenskoteletjes

– Vegetarische chili met bier

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.