Redactie
Redactie Inspiratie 9 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Koken met airfryers: dit moet je weten

De frituurpan die werkt op hete lucht bleek na flink experimenteren een blijvertje. Inmiddels gaan ze als zoete broodjes over de toonbank en kookt menig huishouden ermee. Maar welke dingen moet je nu écht weten voordat je er één in huis haalt en wat maakt het koken met een zogenaamde airfryer zo fijn? 

Wat is het?

Een airfryer is een soort frituurpan die werkt met hete lucht. Hierdoor heb je bijna geen olie of ander vet nodig. Dit scheelt niet alleen geld, maar is ook stukken gezonder. Daarbij bakt het apparaat door de circulerende lucht en relatief kleine ‘laadruimte’ veel sneller.

Hoewel het dus een vervanger voor de frituurpan is, is daar nog niet alles mee gezegd. Je kan er namelijk nog zo veel meer mee, zoals bakken, roosteren, grillen en zelfs koken. Eigenlijk kun je er dus alles mee!

Tefal actifry

Verschillende merken

Meerdere merken hebben ingespeeld op de trend van frituren met hete lucht. Zo is er de bekende Philips Airfryer, maar hebben merken als Tefal, Princess en Bestron ook een eigen variant (meestal met iets afwijkende namen). De prijzen van de airfryers van Philips en Tefal lopen al gauw op tot 200,-, maar er zijn ook vele die al gauw 100,- goedkoper zijn.

In principe werken ze allemaal hetzelfde en uit een test van Radar kwamen de apparaten van Princess en Watshome zelfs als beste uit de bus. Wel zijn er bij sommige merken onderling verschillen, dus let daar bij het kopen op.

Tips & tricks

Doordat het apparaat werkt met circulerende lucht, is het van belang om de ingrediënten af en toe te schudden. Houd hier vooral rekening mee als de hele bodem is bedekt (bijvoorbeeld bij kroketjes) of als je gaat stapelen (bijvoorbeeld bij friet).

Tenzij er speciale baktijden en temperaturen op de verpakking staan aangegeven, wil een product vaak sneller klaar zijn dan in de frituurpan of oven (krokante snacks uitgezonderd, zoals kroketten). Kijk daarom hier voor een uitgebreid overzicht van baktijden en temperaturen.

Doordat de airfryer zo veelzijdig is, zijn er ook aardig wat gadgets voor verkrijgbaar. Zo is er de speciale grillpan (ideaal voor een stukje vlees of groenten), een grillrooster (vergelijkbaar met een barbecue, maar dan zonder de kolen) en zijn er speciale muffinvormpjes (gemaakt van siliconen).

Maak je een gerecht in een schaal of bakje? Houd dan flexibele ovenwanten in de buurt. Doordat de bak van de hete lucht frituurpan redelijk klein is, wil het nog weleens lastig zijn om een bak of schaaltje in één keer eruit te halen.

Ben je er nog niet van overtuigd dat je met een airfryer praktisch alles kunt maken? Kijk dan hier voor een tof artikel van Francesca Kookt! Zij ging de uitdaging aan om een dag lang al haar maaltijden in de Philips Airfryer te bereiden.

Airfryer

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.