Redactie
Redactie Inspiratie 9 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

5 goddelijke bereidingen van tonijn

Als er één vissoort populair is over de hele wereld, is het de tonijn wel. Deze rakkers gaan voor recordbedragen de toonbank over, hebben een prominente rol in de Japanse keuken en zijn geliefd bij bijna iedereen. Dit zijn vijf goddelijke bereidingen, van rauw tot gebakken in de boter. 

Voordat we verdergaan een disclaimer: tonijn wordt namelijk overbevist. Hoewel er tientallen vissoorten onder de tonijnfamilie vallen, blijft de vangst ervan een groot probleem. Zo dreigt de tonijn niet alleen uit te sterven, maar gaat de tonijnvangst ook gepaard met (te veel) bijvangst.

Denk hieraan bij het kopen en raadpleeg de Viswijzer voor meer informatie, bijvoorbeeld waar de vis vandaan komt en hoe hij is gevangen. Zo is blauwvin off limits en kun je het beste vissen die zijn gevangen met drijvende beugen (longlines) en ringzegen vermijden.

Sashimi

De simpelste bereiding van allemaal, maar daardoor zeker niet minder lekker. Kies voor sashimi een wat vettere tonijn (die heeft meer smaak) en snijd de vis in plakjes van ongeveer anderhalve centimeter dik. Serveer met sojasaus, wasabi en ingelegde gember, of vervang de wasabi voor geraspte mierikswortel.

Tataki

Een ander bekend Japans gerecht is tataki, waarbij heel kort wordt gebakken, geroosterd of boven een vlam gehouden. Vervolgens wordt de tonijn eventueel nog op smaak gebracht met azijn, fijngehakte gember of sesam, en geserveerd met sojasaus of ponzu (Japanse saus op basis van sojasaus en yuzu).

In een sesamkorst

Eén van onze favoriete manieren om tonijn te bereiden is in een sesamkorst op de grill of barbecue. Koop hiervoor een groot stuk tonijn, wrijf in met een beetje olijfolie en rol door een mengsel van sesamzaadjes (het liefst witte en zwarte), zout en peper. Voeg voor extra smaak eventueel wasabipoeder, chili flakes of geraspte gember toe.

Grill de tonijn in een droge pan of bak op de barbecue, totdat alle kanten mooi verkleurd zijn, maar de binnenkant nog rauw. Serveer als steaks, in blokjes of plakjes met een schijfje citroen, sojasaus of ponzu (onze favoriet!) en geniet!

Tartaar

Heb je een etentje en wil je een goede indruk achterlaten op je gasten? Maak dan tonijntartaar. Het is supermakkelijk, je kunt er alle ingrediënten aan toevoegen die jij lekker vindt en het ziet er beeldig uit.

Snijd hiervoor een stuk tonijn in kleine blokjes en breng vervolgens op smaak met bijvoorbeeld sojasaus, mayonaise, wasabi, gember, sesam (zaadjes of olie), bosui, yuzu of ponzu, chili flakes, avocado, cress en ga zo maar door. Zorg ervoor dat je de tonijn een half uur voor het serveren uit de koelkast haalt.

Als steak

Hou je niet zo van rauwe vis? Dan is dit misschien wel de makkelijkste manier om tonijn te bereiden. Bak de vis in dikke plakken als een biefstuk in een pan met roomboter. Bedruip tijdens het bakken met de boter, breng voldoende op smaak met peper en zout en serveer met citroensap of sojasaus.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.