Claire de Court
Claire de Court Kooktips Bijgewerkt: 15 jul 2025
Leestijd: 5 minuten

Koken met garnalen: dit zijn onze do’s en don’ts

Garnalen hebben een grote fanbase. En daar horen wij hier bij Culy natuurlijk ook bij. Je denkt misschien dat je al een ware pro bent op het gebied van koken met het diertje. Toch kan het best tricky zijn en zijn er ook wat instinkers. Lees eerst deze tips, zo doe je het zéker weten niet meer fout!

Er zijn een hoop tips op het gebied van koken met garnalen. En ook een aantal valkuilen natuurlijk. Wij hebben ze allemaal voor je bij elkaar gezocht, zodat jij het koken met garnalen hélemaal onder de knie krijgt.

garnalen
Bron: Elle Hughes via Unsplash

1. Ontdooi je garnalen nóóit op kamertemperatuur of in warm water

Heb je dit weleens gedaan? Niet meer doen! De schaaldieren worden er namelijk taai en papperig van. Niet bepaald wat je wil toch? Ontdooi ze daarom in de koelkast of onder koud water, zo blijven ze lekker.

2. Koop geen verse garnalen

Hé? Jep, je leest het goed. Je zou misschien denken dat ze vers het lekkerst zijn, maar je zult jezelf veel geld en gedoe besparen als je garnalen gewoon bevroren koopt. Verse garnalen zijn namelijk nooit écht vers en zijn óók ontdooid.

Het zijn van die schaaldiertjes die gelijk moeten worden opgegeten nadat ze dood zijn. Alle verse garnalen die je bij de supermarkt ziet liggen, zijn eerst bevroren geweest. Trap er dus niet in en haal ze gewoon uit het vriesvak.

3. Maak je garnalen goed schoon

Een veel gemaakte fout bij het koken met de grijze beestjes, is dat er vergeten wordt om de garnaal schoon te maken. Als je ze niet goed schoonmaakt, heb je dikke kans op een hap zand (oftewel, garnalenpoep…) tussen je maaltijd door.

Hoe doe je dat dan? Je snijdt simpelweg de rug in van de garnaal in en trekt het donkere draadje (het darmkanaal) eruit. Dat is het allerbelangrijkste, verder hangt het helemaal af van hoe je ze wilt serveren.

In de onderstaande video zie je hoe je een garnaal van kop tot staart helemaal schoonmaakt:

4. Let goed op wat je doet met de schaal

De schaal van de garnaal bepaalt een groot deel van de smaak. Ook voorkomt de schaal dat de beestjes te gaar worden. Op de barbecue is het daarom ook echt noodzakelijk om de schaal eromheen te laten.

Schalen van de garnalen pellen kan een leuke bezigheid zijn, maar dit is natuurlijk persoonlijk. Als je de schillen eraf haalt, kun je ze bewaren om bijvoorbeeld vissoep van te maken (door de smaak die in de schalen zit).

5. Marineer niet te lang met zuur

Garnalen marineren? Lekker! Maar let wel op hoe lang je het doet met betrekking tot het soort marinade dat je gebruikt. Een marinade waar zuur in zit (zoals citroen), kan na een te lange marineertijd het vlees van de garnaal papperig maken.

Marineer dus met zuren niet langer dan een halfuurtje. Als je een andere soort marinade gebruikt, kun je zo lang marineren als je wilt. Zorg er in elk geval voor dat je de diertjes in de koelkast houdt tijdens het marineren.

garnalen
Bron: Jackson Douglas via Unsplash

6. Loop niet weg

Één van de belangrijkste tips voor het koken met garnalen is dat je nooit van ze weg moet lopen als ze eenmaal op het vuur staan. Ze garen ontzettend snel, dus het is belangrijk om ze goed in de gaten te houden. Haal de garnalen als ze gaar zijn gelijk uit de pan, zo garen ze niet onnodig door.

Tip: kijk naar de insnede die je eerder hebt gemaakt tijdens het schoonmaken. Wordt deze ondoorzichtig, dan is de garnaal gaar.

Extra tip: voordat je ze in de pan doet, moet je ervoor zorgen dat ze goed droog zijn. Dep de garnalen dus altijd droog nadat je ze nat hebt gemaakt. Zo voorkom je dat ze gaan koken in de pan, in plaats van bakken.

7. Kies de juiste pan (en olie!)

Garnalen hebben hitte nodig. Gebruik dus een pan die goed heet kan worden, zoals een gietijzeren of stalen koekenpan. Een antiaanbakpan is prima voor roerbakken, maar voor écht mooie kleur en een licht krokant randje wil je een pan die je goed kunt opstoken.

En dan de olie: gebruik een neutrale olie met een hoog rookpunt, zoals zonnebloemolie, arachideolie of rijstolie. Olijfolie kan ook, maar dan wel de milde variant. Laat de pan goed heet worden voordat de garnalen erin gaan. Gooi ze er pas in als de olie nét begint te glanzen. En vergeet niet: niet te veel garnalen tegelijk, anders koelt de pan af en worden ze slap in plaats van sappig.

garnalen
Dana Tentis

8. Voeg smaak toe op het juiste moment


Knoflook, chili, kruiden: ze maken je garnalen helemaal af. Maar pas op dat je knoflook niet verbrandt! Voeg aromaten pas toe als de garnalen bijna gaar zijn, zodat ze mooi meebakken zonder bitter te worden.

9. Wees zuinig met zout

Garnalen zijn van nature al zoutig door hun leefomgeving, dus voeg niet te snel zout toe. Proef eerst nadat ze gaar zijn, en breng dan eventueel bij. Te veel zout haalt de delicate smaak juist weg.

pittige garnalen voor bij de gourmet
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

10. Experimenteer met kruiden en smaken

Garnalen zijn ontzettend veelzijdig. Probeer eens een marinade met komijn, paprikapoeder of verse koriander. Of maak een frisse dressing met limoen en munt. Zo geef je een simpele omelet of pasta ineens een verrassende twist.

11. Serveer direct

Garnalen worden snel droog en taai als ze koud worden. Zorg dus dat je ze meteen serveert zodra ze van het vuur komen. Geen urenlange wachttijden, maar direct genieten van die sappige bite.

garnalen
Nelea Reazanteva via Adobe Stock

Meer over garnalen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.