Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie Bijgewerkt: 28 aug 2025
Leestijd: 3 minuten

Keukenmachine vs. blender: wat heb jij écht nodig?

Het leven van een foodie is niet altijd makkelijk. Iedereen kent de twijfel bij het kopen van een nieuw keukenapparaat: heb ik dit écht nodig of verdwijnt het straks achterin de kast? Omdat de ruimte in je keuken beperkt is, wil je slimme keuzes maken. En dan komt de vraag: kies je voor een keukenmachine of toch een blender? Ze lijken misschien op elkaar en allebei maken ze koken een stuk makkelijker, maar ze hebben ieder hun eigen sterke en zwakke punten.

Welke beter bij je past, hangt uiteindelijk af van jouw kookstijl en van de plek die je ervoor kunt vrijmaken.

De kracht van de keukenmachine

Een keukenmachine is een beetje de multitasker onder de apparaten. Hij hakt, snijdt, raspt en kneedt zonder dat je er zelf spierballen voor nodig hebt. Vooral als je graag bakt, is het een droom. Brood- of pizzadeeg is in een paar minuten klaar, zonder dat je je armen in de strijd hoeft te gooien.

Ook voor een grote salade of een schaal groente is een keukenmachine ideaal: een wortel of courgette is in seconden in plakjes of reepjes gesneden. Klinkt perfect, toch? Helaas heeft dat gemak ook een keerzijde.

Een keukenmachine is vaak groot en zwaar, neemt een flink stuk van je aanrecht in beslag en bestaat uit meerdere onderdelen die allemaal weer schoon moeten. Bovendien is het geen goedkope aanschaf, dus je moet hem ook echt gebruiken om de investering eruit te halen.

Op de redactie van Culy zijn we fan van de keukenmachines van Kenwood. Deze zijn krachtig en wat compacter gebouwd zodat alle ruimte in je keuken optimaal wordt benut.

> Koop hier onze favoriete keukenmachine van Kenwood

@jose.elcook

Here are reasons you SHOULD have a food processor as a tool when you’re cooking! This thing can do MORE than just puree! #kitchenhacks #kitchentool

♬ Bossa Nova jazz that seems to fit in a cafe(1433079) – TAKANORI ONDA

Het gemak van de blender

Een blender daarentegen is veel kleiner en lichter en staat vaak klaar voor dagelijks gebruik. Gooi er wat fruit, yoghurt en een handvol spinazie in en je hebt in een minuut een smoothie.

Ook soepen of sauzen krijgen in de blender die fluweelzachte structuur die je met een staafmixer niet altijd voor elkaar krijgt.

Het is ideaal voor wie snel iets gezonds wil maken of weinig tijd heeft. Het nadeel is duidelijk: een blender kan geen zwaar deeg aan, harde groenten hakken lukt beperkt en voor grotere hoeveelheden moet je soms in etappes werken.

Goedkoop lijkt dus op de lange termijn duurkoop te zijn. Wie vooral in de ochtend smoothies wil maken, kan het best een blender van Ninja kopen.

Compact, krachtig en makkelijk schoon te houden. O, en voor wie écht geen keuze kan maken: bij deze variant kun je ook een kleine keukenmachine op je apparaat zetten…

> Koop hier onze favoriete blender (en die van London Loy…) van Ninja

Blender
wpaddington via Adobe Stock

Kies je een keukenmachine of blender?

De vraag is dus vooral: hoe gebruik je je keuken? Ben je een liefhebber van bakken, hou je van uitgebreid koken of vind je het leuk om veel verschillende gerechten te maken, dan is een keukenmachine waarschijnlijk de betere keuze.

Hij vraagt wat meer ruimte en onderhoud, maar je krijgt er veel voor terug. Ben je meer iemand die het liefst ’s ochtends een smoothie maakt, af en toe een soepje pureert of een saus glad wil trekken, dan heb je aan een blender genoeg. Die pak je er makkelijk bij, is snel schoon en kost een stuk minder.

Twijfel je nog steeds tussen een keukenmachine of blender? Stel jezelf dan de vraag: wil ik een apparaat dat bijna alles kan? Of zoek ik vooral snelheid en gemak? En wees eerlijk: ga je dat deeg echt wekelijks maken of staat de machine straks vooral stof te vangen in de kast?

Uiteindelijk is het jouw kookstijl die de doorslag geeft, niet de beloftes op de doos.

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
  2. Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
  3. Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
  4. Kip jambalaya (een Southern klassieker)
  5. Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.