Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 10 aug 2018
Leestijd: 5 minuten

6 dingen die je leert uit Jamie Oliver’s nieuwe boek Jamie Kookt Italië

Hoera, er is een nieuw kookboek van Jamie Oliver! In Jamie Kookt Italië reist The Naked Chef af naar een paar bijzondere plekken in Italië, om de geheimen te leren van de nonna’s. Want zij houden de authentieke Italiaanse keuken in leven, aldus Jamie.

Culy vloog naar Londen, sprak Jamie Oliver en ontdekte zijn nieuwe boek: Jamie Kookt Italië.  Het staat vol met heerlijke gerechten; van snelle recepten tot aan uitgebreide recepten voor op een regenachtige zondag. Ook vind je her en der in het boek verborgen kooktips van Jamie. Wij lichten de 6 belangrijkste uit:

1. Voeg noten toe voor textuur & voedingswaarde

Italianen gebruiken heel veel noten in hun gerechten, zoals pistachenoten, amandelen, hazelnoten en zelfs kastanjes. Jamie: “We kennen noten vooral als garnituur. Of als ingrediënt in een pesto. Maar hoe Italianen noten gebruiken, is fascinerend. Ze gebruiken het als bloem voor taarten, maar ze hakken het ook fijn om gerechten als het ware mee te bestuiven. Zowel in gerechten met vis, vlees als groente. Het is een bron van proteïne. Dus je kunt een hele simpele pasta maken met groente en dan noten toevoegen om er een voedzame maaltijd van te maken.”

Jamie: “Noten zijn fantastisch, want ze geven een droge textuur aan natte pasta en saus als een fijn stukje contrast en voegen een fantastische kleur toe. Ze hebben ook een soort romigheid.” In Italië worden de noten niet eens eerst geroosterd! Jamie: “Ze willen niet dat notige of dat geroosterde, ze willen de rauwe noten en die romigheid die je krijgt van het malen van noten.” Kneus de noten in een vijzel tot je een kruim hebt en strooi dat over je pasta.

Pistachenoten Jamie Oliver

2. Gebruik kaas als kruiderij, niet als kaas

Wat kaas betreft – en in dit geval Parmezaanse kaas in het bijzonder – geldt: a little goes a long way. De Italianen gebruiken kaas dan ook als kruiderij, niet als kaas, aldus Jamie. Rasp een heel klein beetje over gebakken aardappels en je weet niet wat je proeft. En gooi ook vooral de korst van Parmezaanse kaas niet weg: ook die kun je gebruiken om gerechten mee op smaak te brengen!

Lees ook dit artikel: Vanaf nu gooi jij nooit meer de korst van Parmezaanse kaas weg

Jamie Oliver over Parmezaanse kaas

3. Gebruik olijven als kruiden in een gerecht

Jamie gebruikt in de gerechten in Jamie Kookt Italië olijven als kruiderij, in plaats van hele olijven toe te voegen aan een gerecht als op zichzelf staand ingrediënt. Je hebt vaak maar een stuk of 8 hele olijven nodig om een gerecht heel veel extra smaak te geven. Gebruik olijven met pit, die bevatten meer smaak. Snijd ze in stukjes los van de pit, hak ze fijn en prak ze met een vork. Voeg ze toe aan warme pasta en hun aroma zal zingen door het gerecht.

Caponata van Jamie Oliver

4. Wees niet bang voor kappertjes

Hetzelfde geldt voor kappertjes. Jamie: “Veel Britten houden niet van kappertjes. Ze denken dat het van die kleine zoutbommetjes zijn. Maar op het eiland Salina gebruiken ze kappertjes om een gerecht geurig te maken.” Laat ze kort weken in water voordat je ze gebruikt. Als je er daarna wat citroensap over uitknijpt, is er geen spoortje zoutheid meer te bekennen, maar heb je een ontzettend smaakvol ingrediënt. Nog een tip van Jamie: “Ga voor de kleinste kappertjes die je kunt vinden.” Gebruik ze in een pasta, op bruschetta, in groentegerechten en in salades.

Jamie Oliver

5. Respecteer elk ingrediënt

Denk je dat een lekkere pasta altijd een saus nodig heeft? Think again. In Jamie Kookt Italië staat bijvoorbeeld een geweldig pastarecept met alleen wat fijngehakte tomaten, rauwe knoflook, citroensap, olijfolie en Pecorino. Jamie vertelt over één van de nonna’s die hij sprak in Italië. “Ik zei tegen haar: dit is een hele mooie pasta, welke saus gebruik je erbij? Ze keek me aan alsof ze dacht: fucking idiot. Ze zei: we waren zo arm, dat we geen saus hadden. Misschien in de zomer een paar tomaten. Of als we geluk hadden, een beetje zout of kaas. En wat kookwater.”

Het leerde de beroemde chef een lesje in nederigheid: “Als je weet dat arm zijn betekent dat je alleen pasta hebt, dan realiseer je je dat een tuinboon kostbaar is. Je realiseert je dat een scheutje olijfolie kostbaar is. Je realiseert je dat er maar twee flessen olijfolie van dezelfde olijvenboom komen. Het is goed om daarbij stil te staan.”

kooktips van Jamie Oliver

6. Goed eten hoeft niet duur te zijn

Tot slot nog een mooie filosofie van de chef, die perfect aansluit op zijn boek: “Good cooking is not for the rich. The luxury is not cash, it’s knowledge“. De nonna’s in Italië waren vaak straatarm en tóch wisten ze ontzettend mooi en lekker te koken. Het gaat dan ook niet om de duurste ingrediënten, meest luxe keuken-apparatuur of een kookopleiding. Het gaat erom dat je weet wat je doet. En met de tips en recepten uit Jamie Kookt Italië kunnen we allemaal superdeluxe eten…

Jamie Kookt Italië

Jamie Kookt Italië – uit het hart van de Italiaanse keuken ligt nú in de digitale boekhandel voor € 29,99 of bestel je online.

Om te vieren dat Jamie terug is, is het de hele week Jamie Oliver-week op Culy! Met elke dag gloednieuwe recepten uit zijn nieuwe boek, ons interview met Jamie en exclusieve kooktips van The Naked Chef himself. Happy days!

Meer over Jamie Oliver:

Kooktips van Jamie Oliver

De recepten, kookboeken en tips van Jamie Oliver op een rijtje? Check onze ultieme Jamie Oliver guide!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.