HËBBÖN! Dit Gustaf Westman x IKEA meatball-bord voor Zweedse balletjes is zó iconisch
Als we aan iconen van IKEA denken, dan denken we nog vóór de BILLY-boekenkast aan de hotdogs en de Zweedse balletjes. Voor een nieuwe samenwerking met de – eveneens iconische – Zweedse ontwerper Gustaf Westman wil je binnenkort toch ook even naar de meubelwinkel rennen. En dan vooral voor het unieke bord dat hij ontwierp, speciaal voor Zweedse balletjes.
IKEA x Gustaf Westman
IKEA vroeg Gustaf Westman om een 12-delige collectie te ontwerpen bestaande uit servies en woonaccessoires.
De ontwerper is daarmee aan de slag gegaan met de ultieme serveerschaal voor de Zweedse balletjes van de meubelgigant: de ‘meatball plate’. Toch wel de meest stylish manier waarop je de gehaktballetjes kunt presenteren.
Een uniek bord voor Zweedse gehaktballen
Gustaf over zijn ontwerp:
“Ik vind het geweldig om objecten te ontwerpen voor een heel specifieke functie. Dit voegt een vleugje humor toe en maakt ze meteen origineel. In Zweden betekent een gehaktbal kerst, en dit bord is mijn manier om die traditie te eren. Het ontwerp is simpel: de balletjes worden netjes op een rij geserveerd, alsof ze elk op een kleine troon zitten. En hoewel het is gemaakt met gehaktballen in gedachten, kan het net zo goed voor talloze andere gerechten gebruikt worden.”
Want inderdaad: naast Zweedse balletjes kun je er natuurlijk ook heel goed bitterballen in serveren, of een nette sushi roll. Een leuk cadeau voor de gehaktballenfan in je leven of zoals Gustaf het heeft bedoeld: op tafel bij het kerstdiner.
Wanneer is dit gehaktballenbord te koop?
Op 9 september wordt de hele collectie onthuld en naar verwachting ligt alles vanaf 1 oktober in IKEA-winkels in ons land.
Mocht je nog niet kunnen wachten, dan kun je dit weekend (30 en 31 augustus) alvast naar Gustafs pop-up aan de Prinsengracht 705-3 in Amsterdam (11:00 – 18:00).
En mocht je geen bestemming hebben voor een meatball plate in je leven, dan hebben we ook nog even wat andere handige ontwerpen van Gustaf opgespoord, zoals zijn tas voor je baguette, een chunky schaal voor hotdogs én een chunky tumbler (drinkbeker).
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FNancy-van-Batenburg1692-kopie.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F08%2Fgustaf-westman-ikea.jpg)