Redactie
Redactie Inspiratie 15 sep 2012
Leestijd: 3 minuten

Culy Italia: Fata Morgana – sprookjesachtig ijs in Rome

Een nieuwe rubriek op Culy: Culy Italia. Hiervoor schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert, blogger van Ciao Tutti en redacteur van De Smaak van Italië, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips. Vandaag: ijs in Rome!

Tijdens mijn eerste bezoek aan Rome stond ik ademloos onder de bogen van het Colosseum, beklom ik met knikkende knieën de koepel van de Sint-Pieter, wist ik niet waar ik moest kijken om vooral geen standbeeld, palazzo of zuil te missen.

Inmiddels zijn al deze gebouwen uit het verleden goede vrienden geworden. Zo vertrouwd dat je niet meer die drang voelt om naar binnen te schuifelen, achter die duizenden andere bezoekers, maar kan volstaan met een vluchtige blik op het monument.

Niet dat ik er dan niet van onder de indruk ben, integendeel. Zeker bij een schitterende zonsopkomst of in het roze avondlicht zijn het stuk voor stuk pareltjes, en voelt Rome weer even als dat spannende sprookje van het allereerste bezoek.

Fata Morgana 12

Tegenwoordig struin ik echter net zo veel door de stad. Niet van Colosseum naar Vaticaan of van Ara Pacis naar de Thermen van Caracalla, maar door de wat kleinere, afgelegen straatjes, buiten de grote toeristentrekkers, op zoek naar de lekkerste adresjes voor koffie, ijs, pizza en pasta.

Vandaag een van de adresjes voor ijs in Rome die ik nog niet zo lang geleden ontdekte in de wijk Monti, een buurtje vol met ateliers, creatieve winkeltjes en kleinschalige restaurantjes vlak bij het Colosseum. Daar zit sinds een paar maanden Gelateria Fata Morgana, een ijssalon die uitzonderlijk ijs maakt en werkelijk de meest schitterende gebakjes, taarten en ander lekkers.

Het grote voordeel van niet kunnen kiezen uit al dat lekkers is dat ik nu een goede reden heb om heel regelmatig even bij Fata Morgana langs te gaan om weer een andere smaak te proeven of nog een andere selectie gebakjes uit te kiezen voor tijdens het schrijven. Ik kan dus jullie daardoor helaas nog niet mijn favoriete smaak aanraden – daarvoor moet ik echt nog een aantal keren terug…

Fata Morgana 15

Maar alles wat ik tot nu toe proefde was meer dan de moeite waard. In eerste instantie schrokken de vreemde combinaties me een beetje af, maar na een hap venkel/honing/dropijs was ik om. Dat geldt ook voor het ijs met pecorino, kastanje, honing en sinaasappelschil, voor dat met pompoen en gekaramelliseerde pompoenpitten, voor dat met gorgonzola en peer… Wat absoluut niet wil zeggen dat de gewone smaken niet bijzonder lekker zijn, maar ja, de Fata Morgana-beleving is op zijn best in deze sprookjesachtige combinaties. Enjoy!

Je vindt de Monti-vestiging van Gelateria Fata Morgana aan het Piazza degli Zingari 5. Daarnaast is er een Fata Morgana aan de Via Lago di Lesina 9-11, aan de Via Bettolo 7 (in de wijk Prati) en sinds 19 juli jl. aan het Piazza San Cosimato in Trastevere. Online is de ijssalon te vinden via www.gelateriafatamorgana.it.

Fata Morgana 1Fata Morgana 4Fata Morgana 6Fata Morgana 8

Vanaf Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks een Italiaanse culinaire tip, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.