Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 29 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Hotpot is hot: zo maak je het zelf

Wat ons betreft kan er niet genoeg ge-hotpot worden. De rijke Chinese fondue is naast smaakvol ook nog ‘s een ontzettende gezellige bedoeling. De perfecte keuze dus wanneer je bezoek hebt. Maar hoe pak je dat nou aan, zo’n zelfgemaakte hotpot?

We aten ‘m al eerder bij Hot&Hot op de Zeedijk in Amsterdam en gelukkig heeft Utrecht inmiddels ook een vestiging. Hotpot is alleen net zo imposant als het lekker is, dus zijn we op zoek gegaan naar wat digitale ondersteuning, die we vonden in deze video:

De pan

First things first: het ziet er natuurlijk beregezellig uit zo’n hotpot-pan met twee vakken, maar we kunnen ons voorstellen dat dit geen pan is die je toevallig nog hebt liggen. Ben je van plan vaker te gaan hotpotten, dan vind je jouw nieuwe fonduevriend bijvoorbeeld bij Amazing Oriental. Maar wil je die verbintenis nog niet aan, dan werken twee pannen op twee rechauds natuurlijk ook prima.

Welke pan precies, dat heeft NY Times uitvoerig getest. De belangrijkste conclusies: geen toelopende bodem, niet te groot en niet te klein én met genoeg diepte. Een Creuset pan werkt bijvoorbeeld prima.

De bouillon

Eén van de hoogtepunten van hotpot zijn de verschillende bouillons. Met een pittige én een niet of minder pittige bouillon weet je in ieder geval zeker dat iedereen content je huis verlaat. En aangezien de bouillon de hotpot kan maken of breken, maak je die uiteraard helemaal zelf (al kun je ze ook kant-en-klaar kopen bij sommige toko’s).

Geniale tip in bovenstaande video: maak een hoop, waardoor je je eigen ‘instant’ bouillon basis hebt, ook voor een volgende keer óf gewoon voor over je rijst.

De ingrediënten

Een goede bouillon vraagt om minstens zulke goede ingrediënten. Denk aan groentes als Chinese kool, (mini) paksoi, verschillende paddestoelen, vergezeld door noodles, dumplings en/of rijstcakes.

Ook zin in vlees? Kies bijvoorbeeld voor Wagyu beef in dunne plakken.

De dipsauzen

Zeker zo belangrijk: de dipsauzen. Denk aan spicy chili-olie (al dan niet zelfgemaakt), sesam-knoflook saus, of soja-zwarte azijnsaus. Het geweldige aan al deze verschillende ingrediënten? Je kunt eindeloos blijven combineren en elke hap zal anders zijn.

Tips

Belangrijk: elk ingrediënt heeft z’n eigen gaartijd. Waar het vlees bijvoorbeeld op z’n lekkerst is na slechts een seconde of 15, heeft een dumpling iets meer tijd nodig om alle bouillonsmaken te absorberen. Krijgen we daar bij Hot&Hot een handige briefing bij, thuis moet je het toch echt zelf doen. Maar daar krijg je dan ook een hoop ongekende smaaksensatie voor terug.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.