Redactie
Redactie Inspiratie 30 jun 2013
Leestijd: 2 minuten

Leuke trend: het Japanse comfort food ramen

Ramen bars en noodle soup cafés zijn in steden als New York en Londen al een tijdje razend populair. De lichte, voedzame soepjes vinden gretig aftrek bij de hippe stedelingen. Maar wat maakt ramen nou eigenlijk zo bijzonder en wat is het verschil met ‘gewone’ noodles? Culy ging op ontdekkingstocht en ontrafelt het geheim van het succes.

Ramen is oorspronkelijk een Japanse maaltijdsoep die in ontelbaar verschillende variaties bestaat. Er kan vlees in zitten, vis, vaak veel groenten en zeevruchten. Ramen zijn licht verteerbaar, voedzaam en gezond en het wordt in Japan zowel als ontbijt, lunch, diner en snack gegeten. 

Ramen is dus niét een bepaald soort noodles zoals vaak wordt gedacht maar de naam van een gerecht. Dat maakt al een hoop duidelijk! Andere noodles uit Japan (zoals udon en soba) vertegenwoordigen wél de naam van het soort noodles. De noodles worden gemaakt van een aantal simpele ingrediënten: tarwebloem, water, eieren, zout en (heel belangrijk) kansui. Ehm, kansui? Yep, gealkaliseerd water dat ervoor zorgt dat het deeg super elastisch wordt zodat je er ‘draden’ van kunt trekken: de techniek om ramen te maken.

Wij raden je aan om ver weg te blijven van kant-en-klare pakjes noodles uit de supermarkt en lekker pure ramen noodles aan te schaffen. Véél lekkerder en binnen vijf minuutjes koken zijn ze al klaar om verder te verwerken in een soep of een ander Aziatisch getint gerecht.

Dé hotspots om ramen te eten
Maar wat zijn nou de beste plekken om ramen te eten? In Amsterdam eet je heerlijke noedelsoepjes bij Oodlz in de Utrechtsestraat. Ook bij de authentieke Thaise restaurants Soen aan de Amsterdamse Prinsengracht en Bird op de Zeedijk ben je aan het goede adres voor een heerlijke portie ramen. Toevallig in België? Ga dan zeker even langs bij de toffe noedelbar Ramen in Gent.

Ramen koop je bij de Aziatische toko en online bijvoorbeeld bij Orientalwebshop.nl. Een pakje biologische ramen van 270 gram kost €2,45.

Het échte authentieke gevoel van het productieproces van ramen ervaren? Bekijk dan de, tikje bizarre, film ‘Tampopo‘. Dit is een fragment uit de film:

Bron: su-lin
Miso ramen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.