Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 5 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Hot hot hot! Zo maak je frisse homemade limonade in een handomdraai

Poehee, op hete dagen kan een frisse homemade limonade niet snel genoeg op tafel staan. Met een berg ijsblokjes en het liefst in toffe smaken. Hoe je dat het beste doet? We leggen het uit.

Limonadesiroop maken

Het magische ingrediënt voor een homemade limonade is limonadesiroop. Voor het basisrecept van limonadesiroop weeg je gelijke delen suiker en water af (bijvoorbeeld 200/200 gram).

Breng dit in een ruime pan zachtjes aan de kook. Laat koken totdat de suiker is opgelost en zeef de siroop na afloop. Tadaaa! Je hebt een goede basissiroop die je vervolgens kunt aanlengen met bruisend water.

Smaakmakers voor in je limonadesiroop

Al is het natuurlijk wel zo tof om te freestylen op het basisrecept en erop los te gaan met nieuwe smaakcombinaties.

Over het algemeen geldt: wil je de smaak van vaste ingrediënten (zoals stukjes gember of rabarber) toevoegen, laat deze dan meekoken met de siroop. Wil je vloeibare smaakmakers toevoegen (zoals citroensap), voeg deze dan achteraf toe aan de gezeefde siroop.

De nodige inspiratie…

Zo kun je bijvoorbeeld heel goed vlierbloesemblaadjes, rabarber, rozenknopjes, lavendelblaadjes, sinaasappelschillen, aardbeien, frambozen, verse munt, chili of rozemarijn mee laten koken in de suikerwateroplossing.

Is de siroop eenmaal gezeefd, dan kun je er naar wens ook nog eens een kneepje citroen- of limoensap aan toevoegen. Ook een goeie tip: koop een flesje yuzusap bij de toko (de crème de la crème van de citrusvruchten!) en voeg dit toe aan je siroop voor een verslavend lekkere citruslimonade.

Naar smaak kun je dan de gewenste hoeveelheid siroop aanlengen met bruiswater. In een glas gevuld met ijsblokjes kun je bijvoorbeeld beginnen met 1 centimeter siroop en de rest met bruiswater. Mag het nog wat zoeter? Voeg dan extra siroop toe.

De afwerking

Wil je’t geheel nog wat opleuken? Werk je glas dan af met schijfjes citroen, limoen, of sinaasappel, of denk aan grapefruit, granaatappelpitjes of schijfjes appel. Ook een takje munt en/of een takje rozemarijn doen het altijd goed. En voor wie’t wat meer pit mag hebben, is een schijfje chili een goeie optie.

En oh ja: heb je nog wat van de siroop over? Bewaar ‘m in een gesteriliseerd flesje, die kun je tot een maand lang bewaren in de koelkast. Zomeren maar!

Meer zomer?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.