Redactie
Redactie Drinken 12 dec 2015
Leestijd: 4 minuten

Culy’s Mr. Vino ontdekt… Crémant d’Alsace (dé bubbel uit de Elzas)

Culy’s Mr. Vino reisde onlangs af naar de Elzas en ontdekte de rijkdom aan variatie van dit gebied. In vier delen word je op Culy.nl meegenomen op zijn ontdekkingstocht van wijn in de Elzas.

In het eerste deel heb ik verteld over de verschillende wijnen in de Elzas en hoe je ze mooi combineert met eten én streekgerechten. In het tweede deel vertelde ik over de bijzondere plekken die ik heb bezocht (mijn hotspots).

Dit derde deel gaat over de ‘champagne‘ (lees: mousserende wijn) van de Elzas: de Crémant d’Alsace. Met daarbij dé tip voor het zomerdrankje 2016!

Bruisende bubbels

Ook in de Elzas wordt mousserende wijn gemaakt. A la Champagne, maar dat woord is voorbehouden aan de gelijknamige streek in noord-Frankrijk. De manier waarop deze ‘bruiswijn’ hier wordt gemaakt én de verschillende smaken die ik heb geproefd, hebben me aangenaam verrast.

Interessant aan Crémant d’Alsace is het brede smaakpalet. En interessant daar aan is, dat deze wijn weer mooi combineert bij verschillende gerechten en momenten. Maar daarover iets verderop meer.
De belangrijkste oorzaak voor het brede smaakpalet is het gebruik van verschillende druiven.

Voor de Crémant kiest men in de regel uit de druivenrassen Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling en Chardonnay. Soms wordt ook de druif Auxerrois gebruikt. Voor de Crémant Rosé kneust en fermenteert men de Pinot Noir.

Hoezo karakter?

Gebruikt men voor de Crémant slechts één druivenras dan staat dat vermeld op het etiket. Maar er wordt naar hartenlust geblend in dit gebied en dat maakt deze wijnsoort zo interessant.

Hoe werkt dat grofweg? Elke druif heeft zo zijn/haar karakter. En door het blenden/mixen van deze karakters in bepaalde percentages ontstaat er een wijn met een 1 + 1 = 3 karakter.

Zo staat de Pinot Blanc voor frisheid en delicaatheid; de Pinot Gris geeft rijkdom en kracht aan de wijn; de Riesling verschaft de wijn fruitige tonen en een zekere elegantie; de overbekende druif Chardonnay geeft in de Elzasser wijn structuur en stevigheid; voegt men de Auxerrois toe dan is dat vanwege de gewenste souplesse.

De kunst van de wijnmaker is nu om zo te blenden dat er een wijn ontstaat met het karakter dat hij voor ogen heeft.  En voor ons verschijnen er Crémants in vele gedaantes.

Smakelijke combinaties

Omdat elke Crémant anders van smaak kan zijn, valt er genoeg te combineren met gerechten. Mijn tips:

Kip Tandoori met een Crémant waarin de Pinot Gris goed vertegenwoordigd is.

Raclette met een Crémant van meerdere druivenrassen.

Gebakken vis met een romige saus? Kies dan voor een Crémant waarin Chardonnay gehuisvest is.

Schaaldieren zwemmen heerlijk in een Crémant van Pinot Blanc en Auxerrois, terwijl een gerookte zalm extra bloost bij een Crémant Rosé.

Toetjes met koekjes, taartjes, gebak met een Crémant demi-sec.

– En natuurlijk doet elke Crémant het goed als aperitief.

Dé tip voor zomer 2016

Kijk, ik zal de laatste zijn om water bij de wijn te doen. Tenminste, letterlijk gesproken. Ooit zag ik Amerikanen op een zonnig terras een scheut water bij hun ‘Chardoneeeee’ doen. Veroorzaakte bij mij een scheut in de onderrug.

Maar… in de Elzas, om precies te zijn bij Arthur Metz, heeft men een Crémant bedacht die nog lekkerder is met ijsklontjes. Ice is de naam, Crémant Ice. Niet schudden en niet roeren.

Deze Crémant is zodanig van samenstelling (na diverse experimenten) dan het toevoegen van ijsblokjes de wijn precies de juiste smaak geeft. Zo kun je dus ook water bij de wijn doen. Wat je proeft is heerlijk verfrissend en daarom wat mij betreft hét zomerdrankje voor 2016!

Extra weetjes

Etiket lezen. Staat er op het etiket Blancs de Noirs, dan zit er Pinot Noir in de fles; staat er Blancs de Blancs dan zit er voor 100% witte druiven in de fles; het opschrift: Crémants d’Alsace Millesimés betekent wijn uit een specifiek jaar (en dat staat uiteraard ook op het etiket); het neusje van de zalm is de Cuvée Prestige.

Temperatuur. De bubbels zijn het mooist en de smaak komt het beste tot haar recht bij een serveertemperatuur tussen de 5 en 7 graden.

Volgende keer het slot: Elzassr wijn en kaas. Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.