Redactie
Redactie Culinair nieuws 18 jun 2015
Leestijd: 1 minuut

Hoera: de Hollandse Nieuwe is er weer!

Hoera! Het is weer zover: vandaag wordt het haringseizoen officieel ingeluid en kunnen we weer genieten van de Hollandse Nieuwe. 

Dit jaar begon het seizoen ruim een week later omdat de haringen nog niet vet genoeg waren (ze moeten een vetpercentage hebben van ten minste 16 procent).

Gistermiddag werd het eerste vaatje haringen verkocht tijdens een veiling op de visafslag in Scheveningen voor €53.000,-. Ter vergelijking: in 2012 werd een recordbedrag van €95.000,- neergeteld. De opbrengst hiervan wordt traditioneel aan een goed doel geschonken en dit jaar was dat het Nationaal Ouderenfonds.

Leuk weetje: van de 445 miljoen kilo haringen die dit jaar werden gevangen, is 25 miljoen kilo bestemd om als Hollandse Nieuwe te worden verkocht. Hiervan eet Nederland maar liefst 42,5%, wat omgerekend neerkomt op 76,5 miljoen haringen per jaar! De rest van de gevangen haringen eindigen als rolmops, gerookt of in blik.

Maatjesharing

Mocht je binnenkort weer een potje Triviant spelen en de vraag over maatjesharing voorbij komen: de naam is een verbastering van ‘maagdjesharing’ en verwijst naar het biologische stadium van de haring wanneer ze worden gevangen. Op dat moment is er nog geen hom of kuit gevormd, en zijn ze dus nog ‘maagdelijk’.

Haring
Unsplash

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.