Redactie
Redactie Inspiratie 22 sep 2014
Leestijd: 2 minuten

Hoe maak je de beste gehaktballen?

De beste gehaktballen: hoe maak je ze zo, dat elke tafelgenoot ze zal onthouden? Hoewel we al een aantal killer recepten hebben (klik, klik, klik en klik!), zijn deze tips van TheKitchn altijd mooi meegenomen.  

1. Kies de juiste vleessoort voor de gehaktballen

In principe kun je van elke soort vlees gehaktballetjes maken, maar vettere soorten zoals rund, lams en varken zorgen voor een zachter resultaat. Als je liever een magere vleessoort zoals kip of mager rundergehakt gebruikt, pas dan op dat je ze niet te lang gaart.

Kun je niet kiezen? Maak dan een mix van verschillende soorten. Zo krijg je de beste smaak én textuur. Mix bijvoorbeeld mager rundergehakt met gemalen lamsvlees.

2. Houd de temperatuur in de gaten

Om te voorkomen dat het vet in het gehakt smelt voordat ze nog in de pan liggen, is het belangrijk om de ingrediënten zou koud mogelijk te houden. Maak daarom de mix in een gekoelde kom en als je voorgegaarde producten gebruikt, zorg dan dat ze helemaal zijn afgekoeld voor je ze toevoegt.

3. Voeg voldoende vocht toe

Het eiwit in het vlees zorgt ervoor dat de ballen krimpen tijdens het bakken. Om dit te voorkomen kun je een eitje of broodkruim gemengd met melk toevoegen aan het gehakt. Dit helpt ook als bindmiddel zodat ze niet of minder snel uit elkaar vallen.

4. Proef de gehaktballen!

Hoe goed het recept dat je gebruikt ook is, proef altijd vooraf of ze voldoende op smaak zijn gebracht. Dit betekent natuurlijk niet dat je het gehaktmengsel rauw moet proeven, maar maak van tevoren een klein burgertje en bak deze in een pan.

Proef en voeg indien nodig extra zout, peper, kruiden en andere smaakmakers toe. Begin hierna pas met het rollen van de balletjes.

5. Wees voorzichtig met het rollen

Als je balletjes te compact zijn is de kans groot dat ze taai worden. Smeer daarom van tevoren je handen in met een beetje olie zodat het gehakt niet blijft plakken en rol voorzichtig zonder (te) hard te drukken. Gebruik eventueel een ijsschep als hulpje om ballen van dezelfde grootte te krijgen.

6. Langzaam en op een niet te hoge temperatuur 

Wil je écht de állerlekkerste gehaktballen maken? Bak ze dan niet in een dikke laag olie op hoog vuur, maar gebruik eventueel een mengsel van boter, olie of een andere vetstof. Zet in eerste instantie het vuur hoog en laat de braadpan goed heet worden, maar draai nadat je de ballen hebt toegevoegd het vuur lager. Laat sudderen op middelhoog tot laag vuur en je zult gegarandeerd genieten aan tafel.

gehaktballen

Heb jij nog handige tips? Laat het ons weten! 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.