Inspiratie 30 mrt 2012 Culy

Hoe kook je broccoli?

Broccoli, een heerlijke groente, zolang deze maar op de juiste manier bereid wordt. Vaak wordt de broccoli te lang gekookt, waardoor -ie een een gele kleur krijgt, slap wordt en alle smaak er uit is. Maar hoe kook je broccoli?

Hoe kook je broccoli?

Snij of breek de roosjes van de stam van de broccoli. Kies er zelf voor of je de roosjes klein snijdt of grote roosjes wilt behouden. Gooi de stam van de broccoli niet weg! Hoewel veel mensen dit niet weten is de stam van de broccoli ook eetbaar.

Je hoeft enkel de buitenste laag van de stam er af te snijden, en je hebt nog een heerlijk stuk broccoli. Snijd de stam in kleine stukjes. Vergeet niet even de roosjes als de stam stukjes te wassen.

Hoe kook je broccoli

Kookmethode 1: blancheren

Zet alvast een grote kom met ijswater klaar. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg hier een theelepeltje zout bij. Voeg de broccoliroosjes toe aan het gekookte water, en laat ze 1 tot anderhalve minuut in het water koken.

Haal de roosjes met een schuimspaan uit het water en breng ze gelijk naar het ijswater. Laat de roosjes hier maximaal 1 minuut in liggen en serveer. Doe het zelfde met de stam, enkel dan maximaal 2 minuten laten koken. Met deze bereidingwijze is de broccoli nog lekker knapperig.

Wil je de groenten iets zachter? Laat de broccoli dan 30 seconden langer in het kokende water zitten of kies voor een andere kook methode.

Kookmethode 2: stomen in de magnetron

Plaats de broccoli roosjes en stengels in een magnetronschaal en giet hier 2 à 3 eetlepels water overheen. Dek de schaal af met een bord of deksel van de schaal en zet de magnetron op de hoogste stand 3 tot 4 minuten. Kijk hierna of de broccoli zachter geworden is, anders nog 1 minuut langer koken.

Kookmethode 3: stomen in een stoompan

Vul aan pan met een laagje water en plaats de stoommand in de pan. Zorg er wel voor dat het mandje en het water elkaar niet raken. Breng het water aan de kook op een matig vuur. Voeg de broccoliroosjes en stengels toe wanneer het water kookt en stoom de broccoli voor 4 tot 5 minuten.

shutterstock_134564642

Kookmethode 4: braden

Zorg ervoor dat de broccoli goed droog is voordat je het gaat bakken. Zet een koekenpan op matig vuur en giet, wanneer de pan heet is, een scheutje olijfolie in de pan.

Voeg de roosjes met een snufje zout in de pan en zorg ervoor dat de olie en broccoli goed vermeng worden. Voeg 1 minuut later de stengels toe en blijf de het omscheppen tot de broccoli iets zachter is en helder groen. Ook lekker met wat citroensap over de broccoli!

Kookmethode 5: Roosteren

Hoe kook je broccoli in de oven? Verwarm de oven voor op 220 graden. Zorg er voor dat de broccoli goed droog is voordat je het gaat roosteren.

Leg de broccoli roosjes en de stengels op een bakplaat bekleed met bakpapier met een paar theelepels olijfolie en strooi wat zout over de broccoli. Rooster de broccoli 20 a 25 minuten tot de broccoli knapperig is.

shutterstock_128987594
Reageer op artikel:
Hoe kook je broccoli?
Sluiten