Redactie
Redactie Gadgets 11 okt 2012
Leestijd: 2 minuten

“Het boek Wynand”: geheimen van dé restaurant-inspecteur

Wynand Vogel is een markant figuur binnen de Nederlandse gastronomie. Hij ontving tweemaal de titel Beste Restaurant van Nederland, leidde diverse sterrenchefs op, werd benoemd tot lifetime erelid van de wereldkoksorganisatie en tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, diende bij het Korps Commandotroepen, was ontwikkelaar van het meesterkokexamen en medeoprichter van het Gilde van Meesterkoks, schreef boeken en was tenslotte gedurende 12 jaar de hoofdinspecteur van Lekker. Even ademhalen… Wauw.

Biografie

Norbert Koreman (uitgever van Culinaire Saisonnier) besloot om Wynands’ biografie te schrijven. Daar kreeg hij al snel spijt van, want er kroop veel en veel meer tijd dan was voorzien. Er waren dagenlange gesprekken maar daarmee ging het verhaal slechts moeizaam vooruit. Wynand bleek een archief te hebben dat niet in de auto paste. Van vele duizenden krantenknipsels, foto’s, menukaarten, enzovoort moest een legpuzzle worden gemaakt. Uiteindelijk besloten Norbert en Wynand om zich een volle week op te sluiten in de stilte van het Zuid-Franse Saint-Pompon. Dat hielp.

Stoffige sterrenkeukens en nouvelle cuisine

“Het boek Wynand” neemt je mee naar de tijd van de oubollige Amsterdamse sterrenkeukens waar zaagsel op de vloer lag, er in de keukens meer ratten rondliepen dan koks en de keukenbrigade tijdens feestdagen in het stro in een rommelhok sliep. Vervolgens naar de eerste lichtpunten van de nieuwe tijd, de nouvelle cuisine en de periode daarna.

Maar er staat meer in het boek dan dat. Het verklaart bijvoorbeeld hoe de tegenstellingen tussen de zwarte en witte brigades ontstonden, welke weg een leerling vroeger moest afleggen, hoe de kameraadschap was op het moment dat nog niet iedereen met zijn eigen iPhone bezig was, hoe het wedstrijdleven ontstond. Daarnaast komt de periode van de Lekker gids uitvoerig onder de aandacht, met veel anecdotes en ongezouten kritiek. En uiteraard zijn er ontboezemingen te noteren. Zoals welk in de ogen van Wynand het allerbeste restaurant van Nederland is.

Aanrader?

Wat ons betreft is dit boek een absolute aanrader voor liefhebbers van gastronomie en nieuwsgierige culy’s. Het is geen dikke uitgave, maar elke bladzijde is wel raak. Wie niet van negativiteit en kritiek houdt, moet wellicht deze titel even overslaan. Vogel is kritischer dan wie dan ook, en hoewel hij een indrukwekkend cv heeft, wordt het naar onze mening soms enigszins vermoeiend. Het gaat regelmatig over wie hij buitengeflikkerd heeft, de ‘rukkertjes’, ‘de eikel eersteklas’, et cetera. Dat maakt het boek ook wel weer vermakelijk. Dat Vogel nogal neerbuigend schrijft over culinair journalisten, met name ‘de internetbloggers waarvan niet één promille weet wat koken is’, vergeven we hem bij dezen. Lezen dus.

Het boek kost € 8,50 en verschijnt in een gelimiteerde oplage via de site www.saisonnier.eu

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.