Redactie
Redactie Inspiratie 11 okt 2012
Leestijd: 3 minuten

De smaak van: designer fashionista Karin Barnhoorn

Culy vraagt bekende smaakmakers naar hun keukengeheimen & eetgewoontes. Deze keer is Karin Barnhoorn aan de beurt. Karin woont in Amsterdam Centrum en is eigenaar van de luxe online marktplaats Designer-Vintage.com

Karin komt er eerlijk voor uit: ze is een foodsnob. Ze gaat vooral voor eerlijk en puur (liefst biologisch) en anders laat ze het net zo makkelijk staan. Gelukkig woont ze in een buurt (de Amsterdamse Nieuwmarkt) waar ze al haar favoriete smaken op loopafstand kan vinden én heeft ze elke zaterdag de biologische boerenmarkt voor de deur.

Wat is je favoriete gerecht?

Oef, dat is moeilijk, want het zijn er twee. Of eigenlijk gaat het om dezelfde basis, maar verschillende uitvoeringen. Ik ben semi-veggie (wel vis & kip, geen vlees) en absoluut dol op alles uit de zee (heb nog net geen vinnen) en hou daarbij net zo erg van sardientjes, amêijoas (venusschelpen) of garnalen op de grill in Portugal, als sashimi bij Yamazato (het Japanse restaurant in het Okura Hotel). Het gaat me bij beide weer om de eenvoud en de puurheid van het eten. Hup uit de zee, al dan niet via de grill op het bord.

Sardientjes, ameijos, garnalen Algarve

Wat ligt er op dit moment zoal in je koelkast?

Haha, die echoot een beetje. Een fles Moët & Chandon en nog een restje cheesecake van Holtkamp. Zo lekker! Zowel mijn man als ik maken lange dagen en de dag loopt vaak anders dan gepland. Dus weekboodschappen en vanuit een volle ijskast koken gaat bij ons niet op. Dan moeten we te vaak eten weggooien en dat gaat me aan het hart.

Meestal bellen we elkaar rond een uurtje of 17.00 uur en besluiten dan of we ergens gaan eten, iets halen of koken. In geval van het laatste loop ik naar de Natuurwinkel op het Waterlooplein en haal wat we die avond nodig hebben.

ijskast

Waar mogen ze jou ‘s nachts voor wakker maken? 

Dan denk ik toch als eerste aan zoet. Anytime voor macarons van LaDurée (vanille! chocola! bosbessen!). Of in cacao gewentelde pecannoten van Simon Levelt. Of de cheesecake van Holtkamp (zie ijskast). Of de citroen/frambozentaart van buurvrouw Gala. Hm, zoet dus inderdaad…

Citroen Frambozen taart van Gala

Wat is je favoriete culinaire hotspot?

Al sinds de jaren ’80 kom ik heel graag bij restaurant Dynasty in de Reguliersdwarsstraat (plafond met oosterse parasols stamt ook uit die tijd, maar dat terzijde). Een combinatie van heerlijk eten, clientele van behoorlijk varierende pluimage en adequate bediening. De kaart heb ik al jaren niet meer gezien, ze weten precies wat ik wil eten.

Wat dat is? Vooraf kreeftenloempia’s en daarna prawns of the green sea (garnalen in cocos curry met thaise aubergines). Kan er geen genoeg van krijgen. En ze hebben nu dus een hip aziatisch zusje, van dezelfde groep waartoe ook Lion Noir en Jimmy Woo behoren, bij mij in de buurt: Woo Bros. in de Jodenbreestraat. Hier eet je ‘oosterse tapas’ die je met je tafelgenoten deelt. Zo lekker! En al vanaf 16.00 open dus ook een fijne plek om te borrelen (beneden ook een bar met goeie vintage inrichting) en te blijven hangen. Chill!

Wat is het beste wat je ooit uit jouw keuken getoverd hebt? 

Misschien wel vijgentaart, er liggen nu zulke lekkere vijgen bij de groenteman, het is echt een vrucht van het najaars seizoen. Ik ben er dol op!

Vijgentaart Karin Barnhoorn

Wil je verder nog iets te delen?

Ja, ik drink geen koffie… Nooit gedaan, en nee ik weet dus niet wat ik mis. En laat het maar zo. En drink dus de hele dag door thee, noem me ervaringsdeskundige ;)

Door heel veel proberen is dit mijn tea-shortlist:

1. Mijn favoriete waterkoker is van Solis met temperatuurstanden tussen de 80C – 100C. De smaak van groende thee is bijvoorbeeld optimaal bij 80C. En, ook handig, een warmhoudknop voor 20 min.

2. Mijn favoriete theepot is de glazen karaf van EvaSolo met een warmhoudjas-met-rits. Zowel voor losse thee als zakjes te gebruiken.

3. Mijn favoriete theebekers zijn de dubbelwandige van Bodum, ik ga voor medium.

4. Mijn favoriete thee is van Yogi Tea (o.a. Ginger Harmony, daar doe ik nog schijfje verse gember bij), Nettle Mint van Clipper, Terschellinger groene thee met cranberry en Green Mint van Pukka

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.