Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 23 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Hartige churros: je wil ‘t

Dat churros een toevoeging aan ieders leven zijn, hoeven we hopelijk niet verder uit te leggen. De crunchy gefrituurde stengels zijn verslavend lekker. Hoewel je ze hoogstwaarschijnlijk direct associeert met suiker, of in ieder geval als zoete snack, hebben we even een plottwist voor je in petto. Wist je namelijke dat hartige churros minstens zo fantastisch lekker zijn?

Hartige churros

De Spaanse snack is inmiddels overal te vinden: van op de kermis tot op de menukaart bij restaurant De Plantage. Niet heel gek, aangezien het zo’n snack is die je moeilijk níet lekker kunt vinden.

Hoe we ‘m eten? Met suiker zoals in dit klassieke recept, dat sowieso. En met kaneel, of vergezeld door een warme chocoladesaus. Hold your horses, want vanaf nu voegen we daar een extra optie aan toe: doe ‘s gek, laat de suiker achterwege en ga op de hartige churros toer.

Churros
Bron: Felix Girault

Churros met kaas

Kaas en frituur: altijd een goed idee. Voeg daarom eens een à twee eetlepels geraspte Gruyère, oude kaas of Parmezaan toe aan je beslag. Je churros-beleving zal nooit meer hetzelfde zijn.

Ook een succes: til je snack naar een hoger niveau door het toevoegen van kruiden. Denk aan gedroogde chili (vers kan natuurlijk ook), kerrie, verse tijm of bieslook, of een beetje ras el hanout. Combineer gerust verschillende ingrediënten: zo gaan Gruyère en tijm net zo lekker als friet en mayo, en gaat bosui hand in hand met Chinese vijfkruidenpoeder.

Dip voor bij churro

Zeer belangrijk om het gerecht -en de ervaring- compleet te maken: de dip. Een dip complementeert immers de snack, zo getuige ook deze chips en dips combinaties. Houd het simpel met wat geraspte kaas die ook in het beslag zit, of pak uit met deze zelfgemaakte labneh: de finishing touch bij je chili-ras el hanout churros.

Ook lekker: zet een kommetje met deze chili crisp naast je Chinese bieslook-vijfkruidenpoeder churros. Of voeg wat bosui, rode peper, limoenrasp en zout toe aan je beslag en dip ‘m in deze Vietnamese saus.

Aardappel

Gooi het echt over een andere boeg door het beslag voor je churros anders aan te pakken. Zo zagen we een versie voorbijkomen van Rachel Khoo met aardappelmeel en paprikadip: eentje waar ze sowieso geen nee tegen zeggen.

En, ben je al om?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.