Redactie
Redactie Inspiratie 7 mei 2013
Leestijd: 2 minuten

Handige tips bij portioneren & invriezen van rijst

We geven graag handige tips bij portioneren & invriezen van rijst. Want in Japan en de rest van Azië zijn ze er gek op en ook wij eten het graag. In combinatie met bijvoorbeeld heerlijke zelfgemaakte sushi, een goede curry of de lekkerste paella ooit.

Hoewel rijst koken vrij makkelijk is, is het iedere keer weer een karweitje en is het een stuk makkelijker wanneer je standaard een aantal porties in je vriezer hebt liggen. Culy geeft je tips & tricks.

Verschillende soorten rijst

Begin bij het begin en dus het koken van de rijst. Hoewel het nog zo makkelijk kan zijn, bestaat er echt een groot verschil tussen alle verschillende soorten en de kookwijze. Klik daarom hier voor een handige infographic waarin per soort het hoe en wat wordt uitgelegd.

Goed om te weten is dat kort korrelige-rijstsoorten het beste zijn om in te vriezen. Ze absorberen namelijk het meeste vocht en blijven zo goed van structuur wanneer je het ontdooit. Lang korrelige-rijstsoorten kunnen aan de andere kant weer erg droog en hard worden. Heb je alleen nog basmati of jasmijnrijst in huis? Vries het dan in, en bak het de volgende keer.

Let op! Gebruik je pandan, carnaroli (risotto) of bomba (paella) rijst? Kijk dan naar de bereidingswijze voor sushi-rijst. Dit zijn namelijk allemaal kort korrelige-rijstsoorten en moeten veel vocht op kunnen nemen.

Porties maken voor het invriezen van rijst

Kook een flinke portie rijst en zorg ervoor dat er voldoende vocht bij zit. Bakt je rijst aan? Dan is de kans groot dat de verbrande smaak en geur in de rest van de rijst trekken, en dat is alles behalve lekker. Wij vinden het erg lekker om de rijst te koken met stukjes gember, citroengras en een uitje.

Belangrijk bij het invriezen van rijst is dat je de rijst niet laat afkoelen, hierdoor blijft de vocht namelijk in de rijst en is je later ontdooide rijst nog mals in plaats van taai.

 

Pak de rijst in gelijke porties in (bijvoorbeeld ter grootte van een kopje of muffinvorm) en verpak het in plastic folie. Zorg dat het pakketje luchtdicht is en met meerdere lagen folie is verpakt.

rijst

Ontdooien

Ga je de rijst ontdooien? Haal ‘m dan minstens vijf uur van tevoren uit de vriezer en leg het pakketje in de koelkast. Geen tijd? Leg ‘m dan minstens twee uur van tevoren op het aanrecht. Probeer ontdooien in de magnetron te voorkomen omdat dit de rijst meestal uitdroogt.

rijst2

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.