Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 16 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Zalm carpaccio: zo maak je de lekkerste + ideeën voor een Culy-twist

Een carpaccio is een geliefd voorgerecht tijdens diners. In de meeste gevallen wordt ‘ie gegeten van ossenhaas, maar misschien nog wel lekkerder is zalm carpaccio. Wij geven je tips hoe je de lekkerste zalm carpaccio maakt én hoe je er een leuke draai aan geeft met sauzen, olies en pickles.

Zalm carpaccio: welke vis?

Een open deur natuurlijk, want voor een zalm carpaccio gebruik je uiteraard zalm. Maar ga je voor wilde zalm, ga je voor een nette rechthoekige filet, vers of uit de diepvries, haal je het bij de supermarkt of bij de visboer? Goed nieuws: het kan in principe allemaal.

Haal je je zalm bij de supermarkt, dan kun je ‘t beste kiezen voor een diepgevroren zalmfilet. Deze zijn vaak heel mooi rechthoekig gesneden en geportioneerd én kneitertje vers als je ze laat ontdooien. Tip: snijd de zalm met een vlijmscherp mes wanneer hij nog bevroren is. Zo krijg je mooie plakjes.

Haal je je zalm bij de visboer, houd er dan rekening mee dat je duurder uit zult zijn. Maar, je mag er ook vanuit gaan dat de zalm vers is én als je de visboer lief aankijkt wil hij ‘m misschien ook wel voor je snijden; bespaart jou weer werk.

Ben je nu geen fan van rauwe, onbewerkte zalm maar wil je wel een zalm carpaccio eten? Dan kun je altijd nog kiezen voor een gerookte zalm. Pas dan wel op met de garnering. Gerookte zalm is uiteraard al wat sterker van smaak.

Zalm carpaccio of zalm tataki?

De twee worden vaak met elkaar verward. Geen wonder: bij beide gaat ‘t om een rauw zalmgerecht. Hoewel tataki in de meeste gevallen kort wordt dichtgeschroeid aan de buitenkanten, wordt hij ook vaak genoeg geheel rauw geserveerd.

Een opvallend verschil is de dikte van de stukken zalm. Waar die bij carpaccio zo dun mogelijk zijn, worden die voor zalm tataki vaak wat dikker gesneden.

Zalm carpaccio met een twist

Want die truffelmayo, dille, sojasaus en rucola er bovenop kennen we nu ook wel eens!

Wasabimayo

Wasabi en zalm: da’s een gouden duo. Meng mayonaise met wasabi (lekker veel voor extra pit), doe het in een spuitfles of spuitzak (beide onmisbaar in je keuken) en spuit mooie toefjes naast je zalm carpaccio. Niet teveel, want de smaak kan ook overheersend zijn.

Geraspte mierikswortel

Als er iets is wat instant smaak geeft aan je gerecht, is het mierikswortel. De smaak laat zich omschrijven als een mix tussen mosterd en radijs: fris pittig dus. Bewaar de mierikswortel in je vriezer, zo kun je hem super makkelijk raspen. Deze tip geldt trouwens ook voor gember en ook dat is een goede optie voor je zalm carpaccio.

Ingemaakte radijs of venkel

Ingemaakte groentes zijn altijd een goed idee, bij welke maaltijd dan ook. Ze geven een fris zuurtje dat elk gerecht net even dat beetje extra geven. Bij een zalm carpaccio doen ingemaakte radijs en venkel het goed. Ga je ze inmaken? Doe dat dan wel in twee verschillende potjes. De radijs wordt namelijk knalroze en doe je de venkel in datzelfde potje dan gaat die een vreemde kleur aannemen.

Het basisprincipe voor inmaken is dat je gelijke delen water, azijn en suiker te verwarmt en op je groenten giet, maar je kunt er ook wat extra’s aan toevoegen. Steranijs, laurier, piment, korianderzaad en ga zo maar door. Je kunt hier eindeloos mee variëren en een troost: het kan nooit fout gaan.

Gefrituurde kappertjes

Gefrituurde kappertjes doen het niet alleen goed bij steak tartaar, ook bij je zalm carpaccio zullen ze het geheel extra lekker maken. Dep de kappertjes wel heel goed droog voordat je ze gaat frituren, anders wordt het een groot spetterfestijn waar niemand op zit te wachten.

Bestrooi de kappertjes als ze net uit de frituur komen met een klein beetje (gerookt) zeezout en bewaar ze in een luchtdicht bakje tussen keukenpapier. Strooi de gefrituurde kappertjes als garnering over je zalm carpaccio en het feest is compleet.

Zwart witte sesammix

Sesam en zalm gaan hand in hand door één deur. Nog leuker is het om twee kleuren sesam te mengen (eerst eventjes roosteren in de oven voor extra smaak) en over je zalm carpaccio te strooien.

Het is ook erg leuk om de plakken van je zalm carpaccio iets dikker te laten en op een rechthoekig bordje in een lange lijn, dakpansgewijs op te dienen. Als je dan telkens één zijde van de zalm in de sesammix dipt krijg je een leuk effect.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.