Redactie
Redactie Inspiratie 31 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

Gerechten met een herinnering: ham-kaascroissants van Denise Kortlever

In deze rubriek, Gerechten met een herinnering, vertelt iedere keer een andere foodie over een gerecht uit zijn of haar jeugd waar mooie herinneringen aan kleven. Vandaag: Denise Kortlever, auteur van het boek All-Day Breakfast en het nog uit te komen All-Day Bowls

“Ik kom uit een Brabantse familie en ben opgevoed met de zuidelijke gastvrijheid. Iedereen is welkom en iedereen mag altijd aanschuiven. Ik heb dan ook talloze eetherinneringen.

Op een doordeweekse middag samen met oma een tompouce (met een laagje krokante butterscotch!) eten bij de Bijenkorf. Mooie krullen Tête de Moine-kaas schaven op verjaardagen. De quiche lorraine (met rauwe ham in plaats van spek), die mijn moeder traditiegetrouw bakte op Sinterklaasavond.

De geur van knoflookgarnalen op de barbecue tijdens lome zomeravonden. Worstenbroodjes in het weekend. De onvolprezen groentesoep (mét balletjes) van mijn andere oma; een reden om vooral rond lunchtijd langs te komen. Helpen met cake bakken, waarbij het mixen (“minstens 5 minuten!”) altijd eindeloos leek te duren en het stiekem vooral ging om het aflikken van de gardes.

Maar wat ik het meest herinner, is dat er thuis veel dingen werden gevierd. Er werd altijd even stil gestaan bij grote én kleine gebeurtenissen. Tijdens de eerste schooldag van het jaar bijvoorbeeld, als mijn moeder een uitgebreide lunch maakte: met verse kaiserbroodjes van de bakker en een surprise-ei toe.

Dat stilstaan doe ik nu zelf ook heel bewust. Ook ik grijp elk moment aan om iets te vieren. Met zelfgebakken taartjes, een borrelplank vol lekkers of met een spontaan ontbijt op bed.

Tijdens feestelijke dagen ontbeten we vroeger altijd uitgebreid aan een mooi gedekte tafel. Vaste prik waren dan de kleine croissantjes met rauwe ham uit de oven. Gewoon met een blikje croissantdeeg en dus te simpel voor woorden, maar juist door de herinnering maak ik ze nog steeds graag.

Tegenwoordig maak ik ze vaak met ham en Gruyère, een combinatie die ik proefde bij de bekende Tartine Bakery in San Francisco. Beleg hiervoor driehoekjes croissantdeeg met rauwe ham en Gruyère, rol ze op, bestrijk met een los geklutst ei en bak in 10-14 minuten goudbruin in de oven. Warm zijn ze het lekkerst.”

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.