Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 15 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over gianduja: de OG hazelnootpasta

Je hebt vast en zeker weleens je vingers door een net geopende pot Nutella of andere chocopasta gehaald. De smaak, het “iets doen wat eigenlijk echt niet kan” én de geur van de overheerlijke chocolade met hazelnoten: die combi alleen al maakt deze potjes eigenlijk onweerstaanbaar. En nu wordt onze zelfdiscipline nog meer op de proef gesteld. In de meeste supermarkten stuit je nu namelijk op gianduja, zeg maar de OG hazelnootpasta, waar je amper van af kunt blijven.

De strijd om de hazelnootpasta

Gianduja – spreek uit als: djandoeja – is een typisch Piemontese chocolade met hazelnoten. Het kwam voor het eerst op de markt door Caffarel als een chocolaatje (gianduiotto) in de vorm van een omgekeerd bootje. Fun fact: dit was het eerste Italiaanse chocolaatje in een zilverpapiertje.

Op een gegeven moment liepen die chocolaatjes zo goed, dat men iets nieuws wilde. Ferrero – je weet wel, die van Rocher – kwam om de hoek en bedacht de Supercrema Gianduja. Dat zou honderden jaren later bekend staan als dé Nutella. Maar, of we mogen constateren dat Nutella een gianduja is en gianduja dus ‘gewoon’ Nutella? Ga daarvoor maar eens de discussie aan met een Italiaan…

7 feitjes over Nutella die jij vast nog niet kende

Wat is gianduja

Leuk en aardig die geschiedenis, maar wat is deze OG hazelnootpasta nu eigenlijk? Wat zeker is, is dat men in tijden van schaarste creatiever wordt.

Rond de periode dat Napoleon het voor het zeggen had in Italië, was cacao moeilijk verkrijgbaar. In de chocolaterie in Turijn (daar komt gianduja oorspronkelijk vandaan) lag nog een beetje chocolade. Dit werd gemengd met fijngemalen hazelnoten. Doordat de noten zo fijn werden gemaald, werd het in de substantie van de toen nog chocoladereep niet opgemerkt. De smaak was alleen maar beter geworden én het product was destijds voordeliger om te maken.

Waar kun je gianduja kopen

Heb je net zoals wij zin gekregen om je vingers eens door een vers geopende pot gianduja te halen? En hem daarna helemaal uit te lepelen? Snappen we.

Vroeger, toen Supercrema Gianduja (oftewel chocopasta) net op de markt was, werd het nog gezien als verantwoord zoete spread. Dat veel soorten chocopasta tegenwoordig bijna alleen nog maar bestaan uit palmolie en suiker, daar hebben we het niet over. Met de gezonde aspecten van de hazelnootpasta in ons achterhoofd, banen we ons een weg naar de plaatselijke superbuur. Sinds een tijdje staan de potjes gianduja namelijk in het schap bij de Albert Heijn!

Jamie Oliver recept voor Nutella
Fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2018

Zelf gianduja maken

Gianduja is overigens vrij gemakkelijk zelf te maken. Culy kreeg jaren geleden hét recept voor de gianduja van Jamie Oliver.

Tip: mocht je de hazelnootpasta gaan maken, maak dan eens wat extra. Voor snoep-ongelukken, maar ook om cadeau te geven. Er is niets leuker dan homemade culinaire cadeau’s krijgen. Zeker zo’n potje OG hazelnootpasta zal het goed doen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.