Redactie
Redactie Inspiratie 2 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Gerechten met een herinnering: witte bonen in tomatensaus van Brenda

In deze rubriek, Gerechten met een herinnering, vertelt iedere keer een andere foodie over een gerecht uit zijn of haar jeugd waar mooie herinneringen aan kleven. Vandaag: Brenda van BrendaKookt.

Hollandse pot

Ik ben opgegroeid met de Hollandse pot. Wat eten betreft kom ik uit een gezin van de oude stempel. Zeker 4x in de week stonden er aardappelen met vlees en groenten op het menu, AVG dus. Op zich is dit ook niet zo gek aangezien ik uit een echt tuindersgezin kom.

Mijn vader teelt groenten en de bloemkool, broccoli en andere verse kolen van zijn land stonden dan ook wekelijks op tafel.

Op vrijdag aten we vis en als we (op woensdag) nasi of macaroni aten was dat al ontzettend exotisch voor mij. Ik moet ook bekennen dat ik vroeger niet veel lustte. Tomaten, pasta en fruit in het algemeen vond ik niet lekker.

Ook wilde ik liever geen nieuwe dingen proeven, dat was bij voorbaat al niet lekker. Wat een boer niet kent.. dat was ook op mij van toepassing.

Een echte lekkerbek

Inmiddels is het tij (gelukkig) gekeerd en heb ik mij ontwikkeld tot een echte lekkerbek die graag nieuwe smaken ontdekt. Nog steeds geniet ik van de Hollandse pot.

Zeker één keer in de week staan er gekookte aardappelen op het menu, in de winter verwerkt in een lekkere stamppot maar in de zomermaanden geniet ik nog steeds van mijn vaders verse bloemkool met aardappelen, jus en een bal gehakt.

Bloemkool met ketchup

Leuk detail: zo’n beetje mijn hele familie eet bloemkool met ketchup. Ook in het gezin van mijn opa en oma stond er vroeger vaak bloemkool op tafel en om er voor te zorgen dat de kinderen het aten mochten ze het eten met ketchup.

Als ik terugdenk aan de gerechten die ik écht lekker vond vroeger, dan denk ik aan stamppot, pannenkoeken, kippenbouten met patat en witte bonen in tomatensaus. En dat terwijl ik de afgelopen jaren geen witte bonen meer gegeten heb.

Witte bonen in tomatensaus

In de wintermaanden aten we regelmatig witte bonen met gehaktballen in tomatensaus. De krombekken waren afkomstig uit de grote moestuin van mijn opa en zette mijn moeder de avond van te voren in de week in de snelkookpan. En dan wisten wij, yes morgen eten we witte bonen!

De witte bonen met gehaktballen in tomatensaus (uit blik) werden bestrooid met (royaal) suiker. En daarbij aten we augurk en de dare devils (waar ik er verrassend genoeg ook een van was) ook zure haring.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.