Redactie
Redactie Inspiratie 3 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

Dineren met een groep: Culy ontdekt Pressroom in het INK Hotel

Onlangs organiseerden we een heerlijk Culy diner bij restaurant Pressroom in het INK Hotel in Amsterdam. Daar wilden we jullie graag alles over vertellen.

Want regelmatig krijgen we de vraag in de Culy mailbox: “Waar kan ik goed dineren met een groep? En dan best een grote groep?”

Dat is natuurlijk niet in elke zaak even gemakkelijk. Dus namen we voor ons Culy diner de proef op de som bij Pressroom, gevestigd in het voormalige pand van de Nederlandse krant ‘De Tijd’ aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam.

Twintig gasten aan de chef’s table, pal naast de prachtige open keuken waar Tjitze van der Dam kookt. Deze chef werkte eerder voor Ron Blaauw en bij De Vrienden van Jacob.

Speciaal voor onze groep maakte Tjitze een persoonlijk menu van vier gangen. Om de avond extra bijzonder te maken, besloten we in plaats van wijn pairing voor een cocktailmenu te gaan. Bij elke gang dus een andere cocktail, door de Pressroom-bartenders volledig afgestemd op de gerechten.

En dat was een waar feestje. Als voorgerecht: tartaar van albacore tonijn met watermeloen, macadamianoten en een tom kha kai saus.

Daarbij werd een cocktail geserveerd van Bobby’s gin met een huisgemaakte siroop van limoengras, limoensap en chili. Een Thais tintje, die perfect aansloot bij de tonijn.

Door met een tussengerecht (stiekem best een flinke portie): gepocheerde kip met venkel en beurre de Paris.

Daarbij een Molet’s Gin met een bijzondere touch: earl grey thee, limoensap en een beetje Grand Marnier. De thee matchte raak bij de kip.

Het hoofdgerecht: gebraden kalf, geserveerd met gestoofde kalfswang, knolselderij en oma’s jus. De Friese oma van Tjitze, welteverstaan.

Bij dit gerecht werd onze favoriete cocktail van de avond geschonken: een houtgelagerde jenever met honing geinfuseerd met lapsang souchong thee. Ja, die lekkere gerookte thee waar we zo dol op zijn, combineerde wonderwel met het gebraden vlees.

Als toetje een dessert dat klassiek klinkt, maar heel modern werd gebracht: peche melba. Gepocheerde perzik met steranijs en framboos, en uiteraard vanille roomijs. Maar dan wel compleet anders dan wat de Franse topkok Auguste Escoffier in 1893 in het Hotel Savoy in Londen serveerde.

En wat drink je daar dan bij? Een mousserende saké (!) met St. Germain vlierbessenlikeur en limoensap.

Aan de foto’s kun je al wel zien dat dit menu een waar genot was. Subtiele smaken met af en toe een krachtig detail, en de cocktails complementeerden de gerechten.

Daarnaast waren we vooral erg te spreken over het personeel, dat onze twintig gasten geen moment uit het oog verloor. En groot respect voor de keuken: want twintig gerechten steeds perfect tegelijk uitserveren, is geen gemakkelijke opgave.

Om een lang verhaal kort te maken: wil je dineren met een groep, of dat nu zakelijk of privé (verjaardagspartijtje!) is, dan is Pressroom in het Ink Hotel een grote aanrader. Lekker zelf genieten, zonder na te denken of te stressen. Enne, die afwas, daar heb je ook geen omkijken naar.

Meer info? Bekijk hier de Facebook-pagina en hier de website van het INK Hotel.

Pressroom in het Ink Hotel
Nieuwezijds Voorburgwal 67, Amsterdam

Alle foto’s: Presstigieux

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.