Redactie
Redactie Gadgets 11 nov 2013
Leestijd: 3 minuten

Culy test: super easy vegan melk maken met de Chufamix

‘Melk’ gemaakt van noten en granen is hip. Veganistische zuivelvervangers als amandelmelk, hazelnootmelk, rijstemelk en havermelk zijn op dit moment booming.

* ‘Melk’ staat bewust tussen aanhalingstekens, want het is natuurlijk geen echte melk, maar een ‘sap’ op basis van de noten & granen en gewoon water. Maar door de melk-achtige substantie noemen we ze wel zo.

Kopen of zelf maken?

Tegenwoordig zijn dit soort drankjes te koop bij natuurvoedingswinkels en ook steeds vaker bij supermarkten. Maar de pakken zijn duur, en vaak worden er allerlei additieven aan toegevoegd: suikers, conserveringsmiddelen en andere ingrediënten die de melk minder ‘puur’ maken. Een goed alternatief is zelf maken, wij schreven er eerder al over op Culy.nl. Maar dat duurt eventjes.

Wij ontdekten de Chufamix: een apparaat waarmee je het sap uit noten en granen, en zelfs zaden en planten perst. Van amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten en macademianoten (en nog veel meer noten) tot havermout, rijst en spelt, tot ‘melk’ van quinoa, sesam, hennep, pompoen, zonnebloem, et cetera.

Hoe werkt dat dan?

In de doos van de Chufamix zitten vier onderdelen: een langwerpige beker, een langwerpige filterende zeef die daarin past, een stamper en een deksel. Het enige wat je er zelf nog bij nodig hebt, is een staafmixer. Zonder een staafmixer lukt het niet!

Je vult de beker met een halve of een hele liter water. Je laat de zeef daarin zakken, en vult deze met de noten, granen of zaden. Voor 1 liter melk heb je 50 gram zaden of granen nodig, en zo’n 100 gram noten. Staafmixer erin en een minuutje doormixen. Het mengsel in de zeef aanstampen met de stamper en de zeef eruit halen. Je kunt zoetstoffen toevoegen (suiker, agave, ahornsiroop), mocht je dit willen. Dit hele proces duurt zo’n 3 minuten.

De Chufamix werkt het best met fijngemalen noten en zaden (dat kan je staafmixer soms ook, maar dan wel ‘droog’ en van tevoren), of hele noten die een nachtje zijn geweekt in water, zodat ze wat zachter zijn. Enige voorbereiding is dus wel nodig.

8596721996_c97de4844f_z
Bron: Flickr

Alle onderdelen kunnen in de vaatwasser, alleen de pulp moet je er eerst echt goed uit halen. De homemade ‘melk’ blijft zo’n 3 tot 7 dagen goed in de koelkast.

De pulp die overblijft in de zeef kun je overigens goed hergebruiken: notenpulp kun je mengen met wat cacaopoeder en honing en zo een toetje maken. Je kunt er muffins mee bakken, of de pulp als topping over je yoghurt of overnight oats doen.

Een nadeel: het bijgeleverde receptenboekje, dat ook online gratis te downloaden is, is alleen Engelstalig.

Conclusie

De Chufamix is makkelijk, werkt snel en het resultaat is top. Is het een overbodig luxeproduct? Niet voor mensen die dagelijks plantaardige melk drinken, omdat ze een lactose- of zuivelintolerantie hebben, minder koemelk willen drinken of niet van dierlijke melk houden. Of niet de additieven willen die in veel plantaardige melksoorten zitten uit de supermarkt. Dan is dit apparaat absoluut een aanrader!

In veel gevallen overigens ook goedkoper: met 50 gram haver maak je een liter havermelk, dat kost je zo’n 4 cent (uitgaande van havermout van AH BASIC). Een liter havermelk bij de natuurwinkel kost €2,10 (van het merk Oat’s Dream). Bij duurdere noten, zoals amandelen, scheelt het minder in de prijs (aanrader: gebruik amandelmeel!).

noten en zaden

De instructievideo:

De Chufamix is voor € 49,95 te koop via Slowjuice.nl.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.