Redactie
Redactie Inspiratie 10 jun 2013
Leestijd: 2 minuten

Minder (of geen) zuivel eten? Dit zijn de lekkerste zuivelvervangers

Het kan zijn dat je wil minderen met zuivel. Misschien omdat je er niet zo goed tegen kunt, minder dierlijke producten wilt eten of gewoon zin hebt om eens iets anders te proberen. Maar waar kun je melk, yoghurt en bijvoorbeeld room door vervangen zónder dat er minder smaak aan je eten zit? Culy zocht het uit. 

In de supermarkt vind je gelukkig steeds meer zuivelvervangers. Denk bijvoorbeeld aan sojamelk, rijstmelk en amandelmelk. Ook room is verkrijgbaar op basis van soja, haver of amandel.

1. Yoghurt
Een ontbijt op basis van yoghurt is lekker fris en perfect in combinatie met vers fruit in de lente en zomer. Dit is misschien nog wel een van de lastigste producten om te vervangen. Op plantaardige basis vind je in de meeste supermarkten namelijk alleen sojayoghurt. Zin om iets avontuurlijks te proberen? Maak eens je eigen noten- of kokosyoghurt. Op de website van health inspirator Kyra de Vreeze vonden we dit recept voor kokosyoghurt. Op Superfoodleven lees je hoe je zelf ‘yoghurt’ maakt van cashewnoten (!).

Lekker: notenyoghurt is heerlijk in combinatie met granola en fruit als ontbijt of als basis van een smoothie, kokosyoghurt is goddelijk bij currygerechten en sojayoghurt kun je bijvoorbeeld gebruiken in cakerecepten voor een luchtig resultaat.

2. Melk
Melk is juist vrij eenvoudig te vervangen. In de supermarkt vind je tegenwoordig een groot assortiment aan verschillende soorten amandelmelk (wat je trouwens ook heel eenvoudig zelf maakt), rijstmelk en sojamelk van merken zoals Provamel en Alpro. Ook een lekkere optie is havermelk of quinoamelk. Hiervoor moet je wél even een extra ritje maken naar de biowinkel. Overal verkrijgbaar en heerlijk romig is kokosmelk.

Lekker: amandelmelk en havermelk zijn perfect om je graanvlokken in te weken (een simpel en lekker ontbijt), alle soorten zijn geschikt als basis voor havermoutpap, amandelmelk zorgt voor een romige smaak en eiwitten in een smoothie, rijstmelk maakt homemade pannenkoeken lekker zoet en met kokosmelk maak je de romigste curry’s en de lekkerste desserts.

Een leuk filmpje:

3. (Slag) room
Zelfs room is er op basis van haver, soja en amandel. Je kunt het op dezelfde manier gebruiken als slagroom op basis van koemelk. Je koopt het kant- en klaar bij de biowinkel, Marqt en Ekoplaza.

Lekker: een dot sojaroom op homemade brownies en andere taartjes en cakes. Alle soorten plantaardige room zijn lekker door soepen, lasagne, sauzen en curry’s; probeer uit wat je zelf het lekkerste vindt.

4. Kaas
Denk je dat een goede pasta niet compleet is zonder flink wat Parmezaanse kaas eroverheen? Wrong. Zelfs dit kun je vervangen en wel door gistvlokken. Het zijn lichte, gelige brokjes met een kaassmaak gemaakt van – jawel – gist. Voor een extra lekkere hartige smaak meng je de vlokken met fijngehakte noten. Mmm!

Lekker: over de pasta dus, maar ook in tortilla’s, over taco’s, door hartige taarten en in homemade crackers.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.