Redactie
Redactie Gadgets 4 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze 5 tools helpen jou een hele kip perfect te garen

Een hele kip in de oven roosteren, met supermals vlees en een krokant huidje als resultaat – dat willen we allemaal wel. Deze 5 tools helpen jou een hele kip perfect te garen.

1. Aluminiumfolie

Ideaal om in de buurt te houden: aluminiumfolie. Je kunt de volledige kip hierin wikkelen, zodat de hitte van de oven (of de barbecue!) niet direct is.

Je kunt ook delen van de kip, zoals de borst, inpakken in folie, zodat deze langzamer garen en alles zo tegelijk klaar is. De dikste delen, zoals de dijen en de poten, hebben namelijk veel langer nodig dan de borst.

En tot slot is aluminiumfolie handig om de gehele kip na het braden mee in te pakken, zodat het vlees kan rusten. Daarna kun je ‘m aansnijden en serveren.

2. Een kernthermometer

Om zeker te weten hoe gaar het vlees is, is een kernthermometer essentieel. Steek ‘m het liefst in het dikste gedeelte van de dij, maar zorg wel dat de pin niet tegen het bot aan zit.

Als het goed is, is de kerntemperatuur van het vlees in de dij nu rond de 80 graden. De borstfilet moet een kerntemperatuur rond de 75 graden hebben.

3. Kwast

Wil je extra smaak toevoegen én een superkrokant velletje? Dan is het raadzaam om de kip tijdens het garen regelmatig, bijvoorbeeld ieder kwartier, in te vetten.

Dat kan olie of boter zijn, die je met een kwast handig over de kip verdeelt. Wij vinden een siliconen bakkwast het handigste; een gewone kwast laat nog wel eens haartjes los.

4. Pipet/bedruiper

Je kunt de kip ook vet houden met de vetten die vanzelf van de kip afdruipen in de ovenschaal. Dat kan met een lepel, maar een veel handigere tool hiervoor is een pipet, ook wel vleesbedruiper genoemd.

Hiermee zuig je het vet uit de schaal op, die je vervolgens weer over de kip kan gieten. De vleesbedruiper van Cuisipro is ideaal; deze heeft een pipet en zowel een sproeikopje als een siliconen kwast. Je kunt zelf deze opzetstukjes afwisselen. Te koop bij o.a. De Bijenkorf en Cook&Co.

5. Ovenrekje

Een handige tool is een rekje dat precies in je ovenschaal past. Zo lift je de kip en kan al het vet en vocht er goed vanaf druipen. Dit zorgt voor een veel krokanter velletje.

Nordic Ware heeft een fijn grillrek (hier te koop), een andere aanrader is dit exemplaar van Charcoal Companion, met een speciaal jusreservoir.

IKEA heeft overigens een betaalbare braadslede mét rooster erin, hier te koop.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.