Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 23 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

French tacos: fastfood dat precies niks met de klassieke Franse keuken te maken heeft

Het mooie van fastfood is dat de meest ondenkbare combinaties in een keer heel normaal worden. Sinds kort zijn French tacos dan ook razend populair. Maar wat is het precies en waar komt het precies vandaan?

Ook belangrijk: zou jij het willen proberen?

French tacos is hét populaire fastfood gerecht dat overal opduikt

Er kan enige verwarring ontstaan door de naam en die verwarring zullen we je meteen ontnemen: ja, het gerecht is – waarschijnlijk – ontstaan in Frankrijk en nee: het gerecht heeft niets met taco’s te maken. Het ziet er ook wat minder aantrekkelijk uit. Extra feitje: ook al is het er maar een, dan blijft de naam meervoud. Een French tacos, alstublieft.

Wat is French tacos

French tacos schijnt ergens begin 21e eeuw voor het eerst op te duiken in de regionen rondom het Franse Lyon, de thuisbasis van hele klassieke Franse gerechten zoals quenelles de brochet. Hoe, wat, waar en door wie exact, dat valt niet meer te traceren. Inmiddels is het wél gangbaar fastfood geworden in Frankrijk én in andere vele andere landen. Maar wat is het precies?

Voor onderweg

French tacos is simpelweg een tortilla gemaakt van bloem, gevuld met vlees, friet en kaas. Zie dat als de basis, waar elk verkooppunt een eigen draai aan geeft. Vlees in de vorm van kebab, merguez of kippendij, kaas geraspt of als saus, alles vergezeld door bijvoorbeeld wat sla, tomaat of augurken. De boel wordt dus in die tortilla gevouwen, op de grill gesist et voilà: een on the go snack voor onder de 10 euro.

De Franse keuken

De hoeveelheid calorieën in een typisch klassiek Frans gerecht mag dan de enige overeenkomst zijn, verder zijn er enkel verschillen te vinden met de klassieke Franse keuken. Inmiddels is er menig keten gewijd aan de snack die zich ergens tussen een burrito, wrap en panini bevindt.

Wél een gerecht waar je gewoon zin in hebt als je nergens ander zin in hebt: vers uit het café, bij een kater of een baaldag 2.0. Op Masterclass vonden we een recept waar je zelf mee aan de slag kunt.

Meer over fastfood:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.