Redactie
Redactie Inspiratie 6 mei 2014
Leestijd: 2 minuten

Bakken met filodeeg: knapperigheid galore

Filodeeg is een veel gebruikt product in het Midden-Oosten, waar het ook vandaan komt. Ook in Europa en Amerika is het razend populair. Maar wat is het eigenlijk? Hoe wordt het gemaakt? Wat maak je ermee? En hoe ga je er het beste mee om? Culy legt het uit.

Wat is filodeeg?

Filodeeg is een deeg gemaakt van meel, water en olie. Het is ontzettend dun en daardoor heel erg kwetsbaar, veel meer dan bladerdeeg. Ook bevat het niet zoveel vet als bladerdeeg, en blijft filodeeg egaal (zonder laagjes) als je het bakt. Als het eenmaal uit de oven komt is het superknapperig.

Filodeeg is te koop in de meeste supermarkten, je vindt het in het vriesvak. Veel Turkse winkels en andere mediterrane supermarkten verkopen ook filodeeg, soms zelfs vers. Filodeeg komt oorspronkelijk uit het Midden-Ooosten, maar ook vele andere internationale keukens maken hier gerechten mee. Wist je bijvoorbeeld dat de Duitse Apfelstrudel met filodeeg wordt gemaakt?

110941887

Hoe ga je om met filodeeg?

Zoals we al schreven, is dit een deeg dat ontzettend kwetsbaar is. Één verkeerde beweging en er zit al een scheurtje in; en dat is zonde. Je moet dus goed op een aantal dingen letten. Zo is het handig om tijdens het ontdooien van het deeg er een vochtige theedoek op te leggen, zodat het deeg niet uitdroogt.Ook moet je zorgen dat je het deeg direct na het ontdooien gebruikt.

Voor meer stevigheid in je gerecht kun je het beste twee vellen op elkaar gebruiken. Smeer de vellen, ook tussen elkaar, helemaal goed in met wat gesmolten boter of olie zodat ze vochtig blijven. Filodeeg bewaar je in de vriezer, maar bewaar het niet maanden lang, want ook droogt het helaas uit.

464717129

Wat doe je ermee?

Filodeeg bak je in de oven, maar je kunt het ook frituren. Filodeeg gaart snel, dus je kunt vaak je gerecht rap op tafel zetten.

Wel is het handig om het gerecht of gebak halverwege de baktijd te keren zodat het gelijmatig krokant wordt. Je kunt er verder hetzelfde mee omgaan als met bladerdeeg: snijd er vormpjes uit of maak er een mooie rol of pasteitje mee, gevuld met lekkere ingrediënten. Filodeeg kun je voor zowel zoete als hartige bereidingen gebruiken.

186235574

Wij zijn bij Culy groot fan van filodeeg en hebben het ook regelmatig in de vriezer liggen. We maken er graag lekkere hapjes mee, zoals een salade met pakketjes van geitenkaas of een quiche.

In het Midden-Oosten wordt het gebruikt voor briouats (rolletjes gevuld met lamsgehakt) of toetjes als baklava of cevizli rolo tatlis.

En op de leuke blog Chicks Love Food vonden we een tof lijstje met vijf gerechtjes die je van dit crispy deeg kan maken. Geniet ervan!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.