7x simpele techniekjes om je feestgerechten visueel naar een hoger niveau te tillen
Met de feestdagen willen we maar één ding: scoren. En iedereen weet: eten doe je niet alleen met je smaakpapillen, maar ook met je ogen. Je lekkers dus alle eer aandoen? Til je feestgerechten dan visueel naar een hoger niveau met één van deze simpele techniekjes.
We tippen je onze favorieten.
7x technieken om visueel te scoren met je feestgerechten
1. Quenelles
Ga maar vast oefenen op de strakste exemplaren; quenelles zijn helemaal terug van weggeweest. Deze klassieke techniek uit de Franse keuken – waarbij mooie bolle ovale vormpjes van mousse, ijs of boter worden gedraaid – levert met een beetje skills een erg elegante bijdrage aan je feestbord.
Veel ingrediënten lenen zich er bovendien toe: groente- of aardappelpuree, steak tartaar op een sneetje brioche of de luchtige en zoete componenten in je desserts. Maar vast beginnen oefenen? Zelf quenelles maken doe je zó.
2. Gekrulde bosui
Bosuisliertjes laten opkrullen is één van onze favoriete foodstyling-trucs en die willen we jullie niet besparen. De kunst zit erin om het groen van de bosui in de lengte te snijden tot flinterdunne reepjes van ongeveer 3 à 4 centimeter lang.
Leg deze nu vervolgens in een bakje met ijsblokjes en een beetje koud water en plaats dat bakje even (of een hele nacht) in de koelkast. Door de kou zullen de reepjes opkrullen én een beetje milder worden qua smaak. Daarmee is het wat ons betreft de ideale topping op delicatere feestingrediënten als coquilles, maar ook op tartaar, crudo’s of zachte vis zoals zeebaars of dorade.
Lees ook: loaded gyoza’s met bosui, chili crisp, gember en pinda’s
3. Vrolijke druppels olie
Iedereen weet wel waar we het over hebben als we vrolijk en olie in dezelfde zin gebruiken. Juist: die kleine, glinsterende druppeltjes die bovenop je saus blijven dansen in plaats van oplossen.
De kunst zit ‘m erin om olie voorzichtig en druppelsgewijs toe te voegen, zodat de druppels hun vorm behouden en als pareltjes op het oppervlak blijven liggen. Doe daarvoor je olie in een knijpflesje en zorg ervoor dat je saus dik genoeg is om de olie te kunnen dragen.
Lees ook: hoe maak je van die lekkere kruidenolie zoals in restaurants?
4. Saus uitschenken aan tafel
Verdienen je feestgerechten wel wat Instagramaandacht? Wees slim en schenk je saus uit aan tafel. Dit simpele element van spektakel werkt namelijk áltijd als strategie om de camera’s naar boven te halen, want wat oogt er nou chiquer dan een lik jus die live op je bord wordt gedruppeld? Juist.
Hou je saus daarvoor op een laag vuurtje warm en schenk daarna over in een sauskan (of ga te werk met steelpan en sauslepel). Zo’n sauskan is totaal niet duur (tip: je vindt ze ook makkelijk in kringloopwinkels) en staat toch iedere kerst weer superelegant.
5. Confetti
‘Confetti’ is een term die we bij Culy in het leven hebben geroepen naar aanleiding van onderstaand kerstgerecht. Want toen we onze botersaus aankleedden met vrolijke ringetjes bieslook en feloranje zalmeitjes, móést dit schouwspel wel een feestelijke naam krijgen.
Confettisaus dus! Een truc die je niet alleen voor deze zalm, maar voor veel meer andere gerechten kunt kopiëren. Tip: groothandels verkopen een uitgebreid assortiment aan verschillende soorten eitjes en plantaardige alternatieven (zoals wasabiparels) daarvoor. Leef je dus vooral uit met verschillende kleuren en smaken.
Lees ook: zalm met confettisaus (makkelijk hoofdgerecht voor kerst)
6. Opgeklopte boter in een torentje
Opgeklopte boter is de weg naar ons hart en iets in ons zegt dat we daarin niet alleen zijn. Naast het feit dat de smaak gruwelijk lekker is, staat het ook nog eens razendchique op tafel.
Voor feestelijke gelegenheden vinden we zilveren coupes met botertorentjes (à la softijsjes!) geweldig, en wil je helemaal extra gaan? Maak dan één gi-gan-tische portie als showstopper op tafel. Genoeg restaurants doen ’t je al voor, waarom jij niet dan?
7. Eetbare bloemen
En mogen we je nog één tip geven, investeer dan in een paar oogstrelende garnituren. Eetbare bloemen bijvoorbeeld (te koop bij Crisp of speciaalzaken), of van die toffe cressjes mogen niet ontbreken op je feestgerechten. Qua smaak dragen ze misschien niet heel veel bij, qua presentatie des te meer.
Wie een leuke selectie in huis haalt, kan bovendien à la minute nog beslissen wat het mooiste staat bij het uiteindelijke eindresultaat. Tip: hou complementaire kleurcombinaties in je achterhoofd. Roze en groen, geel en blauw en oranje en paars zijn duo’s die altijd werken.
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FDSC00802-2-e1612865031556.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F04%2F6_fico-wt-urban-kitchen-afhalen.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F12%2FLoaded-gyoza-oud-en-nieuw.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F04%2F8_stars-celebration-box_rijks_wils.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F12%2F2_Makkelijk-hoofdgerecht-kerst-zalm.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F11%2Fkoken-met-eetbare-bloemen.jpg)