Redactie
Redactie Inspiratie 10 jul 2014
Leestijd: 2 minuten

Culy onderzoek: jullie fotograferen massaal je eten in restaurants!

Deze week deden we een online onderzoekje onder Culy-lezers over eten fotograferen in restaurants. En wat blijkt? 84 procent van jullie, dé Nederlandse foodies, maakt foto’s bij het uit eten gaan. Vooral voor social media zoals Instagram, maar ook om zelf terug te kijken. Hoe leuk!

Ongeveer 4 op de 10 (39 procent) maakt regelmatig foodfoto’s, 35 procent maakt af en toe kiekjes. 1 op de 10 maakt altijd en overal foto’s van eten.

Deze culinaire foto’s worden massaal gedeeld op social media (door 61 procent), maar blijken ook bedoeld om later terug te kijken (63 procent doet dit). 13 procent fotografeert voor een eigen blog.

De smartphone blijkt uiteraard het favoriete apparaat om foto’s in restaurants te nemen (84 procent), maar sommigen nemen ook een camera (15 procent) mee uit eten.

Filters

Bijna de helft van de ondervraagden gooit een filter, bijvoorbeeld via Instagram, om de foto op te leuken. Bijna een kwart bewerkt de foto’s graag nog meer, ofwel met een fotobewerkings-app (17 procent), ofwel later thuis op de computer (7 procent). 30 procent bewerkt de foto’s nooit.

Verbod

Sommige chefs en restauranteigenaren willen het fotograferen in hun zaak verbieden, omdat het andere gasten zou storen of omdat ze geen foto’s van de gerechten op internet willen zien. 39 procent van de respondenten vindt dit belachelijk en snapt niet waarom men dat zou willen verbieden. Een nog grotere groep (44 procent) begrijpt het wel, maar blijf toch foto’s maken. Bijna 2 op de 10 snapt het volledig en vindt het een goede beslissing.

Beloning

Er zijn ook restaurateurs, voornamelijk in het buitenland, die juist inhaken op deze trend. Zij belonen gasten voor de foodfoto’s die zij maken, bijvoorbeeld met een gratis diner, drankje of andere prijs. Ruim twee derde van de respondenten vindt dit een heel leuk idee; de helft daarvan zou er zeker aan mee doen, de andere helft twijfelt nog of ze dan vaker foodfoto’s zouden maken. 11 procent vindt het geen leuk idee en zou hier niet aan meedoen.

Uit eten

De ondervraagde foodies, representatief voor culinair minnend Nederland, gaan regelmatig uit eten. Ruim een kwart gaat een paar keer per maand uit eten, 41 procent doet dit ongeveer eens per maand. Bijna één op de tien bezoekt elke week een restaurant, en een kleine groep foodies (4 procent) eet zelfs een paar keer per week buitenshuis.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.