Redactie
Redactie Inspiratie 9 jul 2014
Leestijd: 2 minuten

Dé trend van 2014: gastronomische hotdogs

Als de enige hotdog die je in je leven hebt gegeten van de HEMA of een straatkarretje in het park is, dan mis je écht wat. 2014 lijkt het jaar te zijn van de hotdog, en dan met name de gastronomische variant met prachtige ingrediënten.

Londen

Het ‘begon’ allemaal met Bubbledogs in Londen; een champagnebar waar nu eens géén kaviaar wordt geserveerd. Wel op het menu in deze hippe Britse zaak: ‘gourmet hotdogs’. Bubbledogs is gevestigd aan 70 Charlotte Street in Londen en razend populair.

Ook Jamie Oliver opende een echte Amerikaande diner met hotdogs op de kaart in Londen. Je vindt Jamie Oliver’s diner – het is een pop-up zaak, dus tijdelijk – op Shaftesbury Avenue 23A in Londen.

Amsterdam

In april dit jaar volgde sterrenchef Ron Blaauw met zijn zaak The Fat Dog aan de Amsterdamse Ruysdaelkade 251, waar culy’s terecht kunnen voor ambachtelijke hotdogs met allerlei toppings, onder het genot van bubbels, een goed glas wijn of een gin tonic. Onze favoriet op de kaart is de Vive la France (€12,-) met een worstje, gebakken paddenstoelen, bosuitjes, ganzenlever en truffelmayo. Of als je al die ‘fancy’ garnituren maar onzin vindt, neem je gewoon de Roy Donders: gewoon een broodje met worst en eventueel wat extra’s (€4,50).

Ook leuk: het stoere Bulls & Dogs, dat overal op-popt in Amsterdam. Zij verkopen hun ‘funky homemade hotdogs’ op allerlei verschillende plaatsen, op hun Facebook-pagina verspreiden ze de laatste locatie.

Bron: Facebook

De lekkerste worstjes, broodjes én toppings

Maar wat maakt een hotdog nu opeens ‘gastronomisch’? Is dat niet een beetje onzin? Nou, nee, eigenlijk niet.

Allereerst de worst. Niet eentje uit een blikje, dus! Hij moet ambachtelijk gemaakt zijn, van mooi vlees, waarvan je weet wat er precies in zit. Soms worden er spannende combinaties gemaakt, zoals 50 % kalfsvlees, 50 % lamsvlees. Het leukste is als er wordt gewerkt met lokale slagers, zoals Ron Blaauw bijvoorbeeld doet met slagerij Bart Ridder in Ouderkerk aan de Amstel.

Dan het broodje. Die moet niet te hard en niet te zacht zijn. Ron Blaauw’s bakker gebruikt melk in plaats van water in het brood, wat het nog zachter en voller van smaak maakt.

En tot slot: de toppings, waar de hotdog écht speciaal van wordt. Daarmee kun je eindeloos variëren. Kruiden, sla, groenten, ingelegde groenten en natuurlijk allerlei sauzen: mayonaise, ketchup en hete saus. En oh, wat wordt het dan lekker. Succes!

Bron: Facebook

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.